Б. Данев: Държавата да извади туризма от сивия сектор и после да пипа данъците!
Б. Данев: Държавата да извади туризма от сивия сектор и после да пипа данъците! / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Малко преди проектобюджет 2011 да бъде гледан от правителството и пратен за ожесточени дебати в Народното събрание, предложенията на финансовото министерство събраха гнева на браншовици и икономисити. Отсега е ясно, че страстите ще бъдат нажежени заради предлаганите корекции в данъчните закони. Коментарът на тези промени е на Божидар Данев, председател на БСК в предаването "Кой говори" по Дарик.

Подкрепа или неодобрение – кое от двете заслужават последните обявени от правителството намерения за промени във фискалната политика, а и политиката по доходите?

Първо да уточним какъв е проблемът на правителството. Проблемът на правителството е влошената приходна част на бюджета и естествено те търсят източници за попълване на тази приходна част на бюджета. За голямо съжаление основните причини за намалението на приходната част са две. Първата е посивяването на икономиката. Само за една година сивата икономика е нараснала от 15 до 18 на сто в страната. Т.е. като че ли държавата в това отношение не може да се намеси ефективно. Втората причина е рязкото свиване на потреблението в страната и оттам намаляването на приходната част в бюджета. Засега имаме заявени политически намерения да не се пипат данъците, а това като че ли са предложения на определена група служители в търсенето на начини за  вързването на бюджета за 2011 година. Данъци се вдигат по два начина – единият е чрез вдигането на ставката, а другият – чрез вдигането на базата, на начина на изчисление на базата, по която се облага. Това, което ни се предлага е първо изменение на начина на изчисление на базата за данък-печалба чрез промяна на амортизационната ставка. Т. е. ние изменяме данък печалба.
 
Да обясним за ставката за амортизацията и значението й за бизнеса?
 
Когато човек инвестира в дадено съоръжение или в разкриването на нов бизнес, той инвестира и след това, това за което инвестира подлежи на амортизационни отчисления, за да може след години да има възпроизводство – отново да може да се инвестира.

Тези средства се приспадат от облагаемата база на данък печалба и по този начин печалбата, която се облага с 10 на сто, във всички случаи ще бъде по-малка, когато тези амортизационни отчисления са по-големи. Намалението на амортизационните отчисления това означава, че няма да могат да се натрупват средства за бизнеса за възобновяване на своята материална база. Означава също увеличение на данък печалба. Т.е. дали ще изменят ставката или начина, по който ще се изчислява облагаемата база, това е равностойнно.

Т.е вие казвате, че намалената ставка за амортизация е увеличение на данък печалба по същество?

Естествено. И след като политиците са заявили, че няма да се вдигат данъците. Те се вдигат по два начина – или чрез ставка или чрез начина на изчисление на базата, която се облага. По същия начин може например да се измени начина на облагане на личните доходи, без да се изменя ставката. Т.е. ние имаме политическо виждане да не се пипат данъците, а не да не се пипат ставките. По този начин ние обаче ще вдигнем данъците. Особено тревожно за мен е вдигането на данъка за туризма. В момента туризмът е като че ли птицата, която снася златни яйца за страната ни. Вече голяма част от туристическите оператори са договорили за догодина голяма част от организараните туристи. Това означава отново промяна на тези договорни взаимоотношения и поставянето на България в кръга на една несериозна страна в областта на туризма. Да не говорим, че всички конкуренти на България – Гърция, Испания, имат ставка за туризма една трета от данък ДДС за другите сделки. Това означава, че у нас, ако ставката бъде такава, тя трябва да е около 6-7 на сто.
 
Обаче обяснението и оправданието тук е, че това е искане на Брюксел – да бъдат уеднаквени ставките, отнасящи се за груповия и за индивидуалния туризъм...
 
Ами да намалят за индивидуалния туризъм, той е почти никакъв в рамките на груповия туризъм. Ние фактически ще изгоним основния ни контингент от западни туристи по този начин. Някой да е направил анализ какъв е процентът на организираните туристи?!? Проблемът в туризма е в сивия сектор, а не в данъчното облагане. Ние по този начин ще накажем отново прозрачните фирми. Не може примерно в петзвездните хотели едни да имат 35 на сто натоваряемост, а другите да имат 90 на сто. Това е абсурд, това е сив сектор и проверките, които направи по морето г-н Стефанов /бел. ред. Красимир Стефанов, шеф на НАП/ показаха категорично – няма по-сив сектор от туризма. Т.е. държавата трябва да си свърши първо своята работа – да извади сивия сектор на светло, и тогава да мисли за промяна на данъците. А сега да отиде към едно разумно намаление на това, което препоръча ЕС .... България е точно на една трета, дори повече от една трета от ставката на ДДС, която имат нашите конкурентни страни. Когато голяма част вече от пакетите са договорени, това е смазващо не само за туристическия сектор, а това тегли хранителна-вкусова промишленост, земеделие, транспорт. Това е птицата, която снася зцлатните яйца и пълни валутния баланс на страната, който е под опасност при липсата на чуждестранни инвестиции.
 
За офшорките какво ще кажете и данъка, който се предвижда да се плаща за сделки, извършени от офшорни фирми на територията на България?
 
Това също ще блокира част от инвестиционните намерения към страната. Тъй като не знам мащабите на подобни операции какви са, но разсъждавам от гледна точка на макроикономика. Ако България има най-добри данъчни условия в Европа, означава ли че другите страни трябва също да наложат санкции към този, който прави преводи към България?!? В края на краищата това е част от конкуренцията между правителствата – данъчните ставки, които предлагат на чуждестранните инвеститори. Въпросът е твърде деликатен, не мога да взема крайно отношение по него, но подобни мерки във всички случаи ще ограничат чуждестранните инвестиции, от които жизнено се нуждаем в момента.
 
Да ви питам за евентуалното увеличение на минималната работна заплата, което най-вероятно няма да стане?

 
Да не се пипа повече административно, има достатъчно колективно договаряне, постоянно се вдигат праговете. Стига сме свивали ножицата между висококвалифицираните хора и нискоквалифицираните хора, които така или иначе не искат да учат. Неслучайно България натрупа за 20 години 300 хиляди неграмотни. Колкото повече вдигаме минималната работна заплата, толкова повече свиваме ножицата между висококвалифицирания труд и нискоквалифицирания труд. Нека пазарът да си играе ролята! Стига сме смятали, че хората в министерствата са най-умните!