Антония Първанова: Битката на БСП и ГЕРБ поляризира силно обществото
Антония Първанова: Битката на БСП и ГЕРБ поляризира силно обществото / снимка: БГНЕС

Антония Първанова, ден след избирането й за председател на НДСВ, събеседник в „Междуредие” по Дарик:

Поемате НДСВ в момент, в който държавата се тресе от скандали, а партията, взела 2 милиона гласа на изборите през 2001 г. в момента е извън парламента. Успяхте ли в рамките на форума да отговорите на един основен въпрос - какво сложи НДСВ в днешната позиция и кое е онова, което може да я измъкне от нея, да направи НДСВ отново фактор на политическата сцена?

НДСВ е била и си остава, и ще продължи да бъде партия, която е конструктивна. И всички хора вчера на конгреса явно заявиха, че на държавата е необходимо спокойно и нормално управление. Това спокойствие, което имаше по времето на НДСВ, отново трябва да се възстанови, трябва да има повече национално единство около приоритетите на държавата. И в тези приоритети на първо място, трябва да стои обществената справедливост. Като казвам обществена справедливост, имам предвид на всички нива - в съдебната система, по отношение на върховенството на закона, в икономиката, по отношение на малките и средните предприятия като гръбнак на икономиката, по отношение на безработицата, особено младежката безработица, по отношение на селското стопанство, за справедливо разпределение на земеделските субсидии и даване на възможност за повече бизнес на повече хора, а не концентрирането им в монополни структури, по отношение на здравеопазването и достъпът до здравеопазване, по отношение на образованието.

Къде е мястото на политическия център в тази ситуация? То се видя, че битката на БСП и ГЕРБ отново поляризира силно обществото. Днес сме повече от всякога разделени, нещо характерно за началото по-скоро на прехода, когато бяхме комунисти - антикомунисти. Сега отново сме много силно поляризирани. Има ли шанс политическият център да се наложи и да приближи полюсите в тази наистина много тежка политическа обстановка, в която вирее държавата?

Да, наистина в страната ни напоследък, поради поляризация, се върнахме в едни много неприятни за всички ни, неясни, непредвидими времена, когото предимно имаше престрелка ляво - дясно и по-малко грижа за обикновения човек. По-скоро политическа престрелка. Това обаче води до капсулиране на политиците. И забравят, че са избрани, за да служат на народа. И заради това ми се ще оттук нататък да се говори за новия стил на управление на държавата. И това ще бъде апелът на НДСВ. Всички, които по една или друга причина, някога са се отделили от структурите на НДСВ - дали поради властови позиции, неразбиране на необходимостта от единство, дали поради икономически несъгласия, дали поради различия в концептуалното развитие на програмата на НДСВ или каквато и да е друга причина. Отправям апел към всички тези хора, структури, към всички тези български граждани, които искат да се консолидираме върху програма за разумно и спокойно управление на страната ни, да се присъединят. Нека се върнат обратно в концепцията за стабилност, предвидимост и грижа в управлението. Грижа за всеки един обикновен човек по-спокойния начин, с участието на неправителствените организации, с вземането предвид на мнението на хората, които ежедневно споделят начина на управление или са обект на начина на управление на политиците. Трябва да станат конструктивни участници в управлението на страната. И това го казвам абсолютно сериозно. Нека всички тези хора, които някога са били част от това спокойно управление, се върнат обратно в програмата за отговорно бъдеще на България.

Имате твърде малко време до евроизборите. Те отсега се смята, че ще бъдат тест за онова, какво ще се случва в България на едни следващи парламентарни избори, разбира се ако предсрочен вот, който винаги стои като хипотеза, не изпревари или не се намеси в този предстоящ график. Това е много амбициозно, което си поставяте като задача - да върнете част от хората, от подкрепата на хората, която беше солидна в годините назад.

В случая моят апел не е само към хората, които някога са били част от НДСВ. Моят апел е към хората, които мислят за държавата рано или късно мандатът на този парламент и на това правителство ще изтече. Дали предсрочно, дали по-късно, макар че голяма е загубата на доверие, Политиците в момента виждаме, че в националния парламента са повече заети с това да си правят напук, отколкото да се грижат за проблемите на гражданите. И заради това аз мисля, че най-доброто нещо е да си дадем ясна сметка, че има нужда от различен нов парламент, от различно управление на страната. Но пак казвам, че рано или късно мандатът, но това правителство ще свърши. Ние в момента трябва да се фокусираме върху тази програма, и то не само НДСВ, всички разумно мислещи политически и неправителствени организации. Много отговорно, върху тази програма, която ще ни гарантира различен стил на управление от досегашния, а може би и от предишните два.

Какво е отношението на НДСВ към протестите в страната? Те сменяха своя обем, формат, ето сега се появи и студентската окупация през последните дни. По-рано или не толкова скоро трябва да се сложи края на този парламент, на това управление или?

Протестите в страната имаха своята много голяма енергия. За съжаление, начинът, по който те бяха интерпретирани, начинът, по който беше направен опит за тяхното дискредитиране и възможността, която им се даде да се превърнат само в една деструктивна група или позиция, силно компрометира възможността за участие на цялото гражданско общество. И аз много съжалявам, че по такъв начин бяха манипулирани, за да не могат да се заявят като партньор. Това трябва да се възстанови. Гражданското общество в България разбра своята сила.

Дали обаче разбра и усеща, когато се опитват да яхнат енергията му?

Не става въпрос за никакво яхване, става въпрос за партньорство. Стига с това яхване. Точно това се опитаха много хора да направят - да компрометират протестите и евентуално да ги използват в една или друга посока. Гражданското общество в България няма само сила да сваля управляващите, то има сила да партнира. Това трябва да се осъзнае. И когато му се отнема възможността конструктивно да предлага, изкарвайки на показ единични, смешни, анархистични или маргинални изказвания и предложения, това цели само да срути репутацията на това гражданско общество. А отдолу има огромен потенциал, има хора, които мислят наистина за страната, които имат много добри предложения и те, ако си спомняте в периода 2001-2005 г., партнираха и в парламента и в правителството при вземането на ключови решения за управлението на страната. Ето тази позиция на гражданското общество е и европейският модел. Гражданското общество има желание и задължително трябва да участва, но не трябва от гражданското общество да изхвърляме на преден план само деструктивните предложения, които целят да го компрометират.

Няколко пъти казахте спокойствието, призовахте всички граждани и организации, които залагат на това, че на страната е нужно спокойствие, разумно и рационално управление. Няма как да не ви попитам къде в момента в политическият спектър виждате онези партньори, с които НДСВ, влизайки в един следващ парламент, би могла да бъде партията, която и участва в едно такова управление, в което нормалността и спокойствието доминират.

Определено център дясното пространство е това, което има нужда от консолидация. Но пак казвам - консолидация, която не е чисто на политически принцип. Консолидация около програма, национално отговорна, програма за национално единство и обществена справедливост и различен стил на управление. Всички, които са готови да работят за нещо такова, добре дошли, за да го направим, като политици да свършим своята работа, заради която сме избирани. Ние имаме дълг към държавата си и към нейните граждани. И заедно с гражданското общество този дълг трябва да го реализираме.

Няма как да не ви попитам за отношението на НДСВ към две формации - едната е в парламента - ГЕРБ, в дясно ситуираща се, и Реформаторският блок, който все още търси и бистри образ извън Народното събрание.

ГЕРБ е формация, която в основата си беше до голяма степен формирана, поне в началото, от бивши структури на НДСВ. В последствие се насложиха допълнителни елементи, които са от различни аспекти на политическото пространство или хора от различни професионални гилдии. В момента това, което се случва с ГЕРБ е нещо, което през годините много пъти се е случвало с НДСВ. Виждаме, че има и разцепление, отделяне на "Баста", има и хора, които оттеглят своята подкрепа, но това е естественият път на катарзиса. И аз виждам в ГЕРБ една доста положителна тенденция - да разграничи лобизма, лобизъм в ущърб на обществения интерес, клиентелизма, корупционните практики, хора, които дали организирано излизат или биват в последствие отстранявани. Тоест надявам се ГЕРБ да премине през този ключов за тях процес на очистване.

Ако те се пречистят биха ли могли да ви бъдат партньор, оттам пък съответно чакате ли хора, които да се завърнат към редиците на НДСВ?

Всичко е възможно, ако хората се обединяват по принципни въпроси, и ако се обединяват около отговорна програма за управление на страната. Всеки е добре дошъл, но трябва да покаже своята много силно ангажираност не към партийните си пристрастия и вътрешните си боричкания, да не ги пренася на терена на тази отговорност, а да успее да присъедини позиция по отношение на обществената справедливост. По отношение на Реформаторския блок, за съжаление, там процесите са доста бурни от гледна точка на загуба на идентичност, поради различния произход на формациите, които го създадоха. Има един общ елемент, че големите четири формации в основата на този Реформаторски блок, в генезиса си съдържат лидери, отцепници, разцепващи своите оригинални формации. Или казано по друг начин - ренегати. Трудно може да се види политическа платформа и ми се струва, че засега по-скоро трябва да бъдат наблюдавани, за да се види дали ще успеят да изкристализират в този формат.