АЕЦ „Козлодуй” е вдигнала с 15% производството си за година
АЕЦ „Козлодуй” е вдигнала с 15% производството си за година / снимка: Sofia Photo Agency
Интервю с изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов в "Седмицата" по Дарик

В края на януари всяка следваща година правите отчет пред медиите какво сте направили през предходната година. Сега даже идвате от срещата с журналисти, но със сигурност сега ще ви чуят повече хора. Повече ли ток произведе АЕЦ "Козлодуй" през 2008 в сравнение с 2007?

Значително повече. Първо искам да кажа, че все пак ние, ръководството на АЕЦ "Козлодуй", решихме да. . . се обединихме около мнението, че 2008 година е наистина година на върхови постижения за АЕЦ "Козлодуй", и те не са едно. Въпросът не е само в производството, производството ни е с 15 процента по-високо от предходната година. Миналата година се гордеехме с производство над 14 милиарда от двата блока, за първи път в историята, тази година постигнахме почти 16 милиарда ток.

Как става това технически, г-н Генов, няма ли един. . . и що не си произвеждаме винаги по толкова, колкото можем най-много да произвеждаме, като го имаш това нещо?

Ами, аз искам да се надявам, че. .. понеже наистина това са вече върхови постижения, това производство, което е тази година. . .

Шестнадесет.

Петнадесет седемстотин и шестдесет.

Киловат. ..

Милиарда киловатчаса.

Милиарда киловатчаса. Това е максимумът. . .

Това е 35,2 процента от общото производство на електроенергия в България.

Повече от една трета.

Повече от една трета.

Максимумът, който може да произвежда АЕЦ "Козлодуй" с тези два блока, с пети и шести.

При този режим на работа на блоковете, ако искате, по-късно може да ви кажа и какви са възможностите въобще за. . .

За повече.

. . . за повече, да, има такива възможности. . .

Ама не, кажете, че ще забравим после, какви са възможностите.

Има възможност например, ние вече работим по този въпрос съвместно с "Хидропрес", това е главният конструктор, за обосноваване на възможност за работа на тези блокове на 104 процента мощност. Т.е. . .

Как 104, в смисъл то нали в математиката е до 100.

Не, просто 100 процента това е проектната, тези 100 процента проектни, които са приети в разчетите, разбира се, там винаги е имало в проектирането консерватизъм, и сега се правят анализи, вече има такива централи в Русия. . .

И тогава колко милиарда биха се произвеждали?

Ами, с тези 40 мегавата допълнително на блок бихме се доближили до 16 милиарда и половина, между 16,5 и 17 милиарда.

И това е максимумът, който България може да. . .

Да. Има и още една техническа възможност, която е също възможност като перспектива, това да преминем на друго ядрено гориво. . .

Не руско.

Руско.

Пак руско.

Засега ние използваме руско ядрено гориво за нашите блокове, но такъв опит има и в западните централи със западно ядрено гориво - удължаване на кампанията, вече горивото да се сменя не на една година, а на 18 месеца, т.е. година и половина. Това ще увеличи периода на работа между ремонтните кампании и в рамките на 3 години ще се получи относително повишаване в годишен аспект производството. ..

И така годишно колко?

.. .и тогава бихме могли да стигнем до 18 милиарда киловатчаса. Това е практически таванът, който може да се произвежда в АЕЦ "Козлодуй" като перспектива.

Колко от тези почти 16 сега милиарда киловатчаса остават на българския пазар и колко се изнасят?

Това като цифра не мога да го кажа.

Защото всичко минава през мрежата на НЕК, така ли?

Да, и чрез други търговци. Ние директно не изнасяме. По принцип електроенергията, която произвеждаме за регулирания пазар от това производство, 60 процента, 60,5 процента отиват за вътрешния регулиран пазар, за битово потребление, и останалите 40 процента са за свободния пазар за България и ако има възможност от това количество изнасяме и навън.

Колко е всъщност потреблението на България на електрическа енергия?

Е, това трудно мога да го кажа, доста цифри трябва да. . .

Не, въпросът е АЕЦ ""Козлодуй" какво осигурява като процент от цялото потребление на пазара.

АЕЦ "Козлодуй" осигурява от ...например регулирания пазар, битовото потребление около 21-22 милиарда киловатчаса. Ние обезпечаваме за битово потребление 8, близо 9 милиарда, което е над 40 процента от дела на електроенергията за регулиран пазар.

Да, ако спрат всички други енергийни източници. . .

А за свободния пазар ние обезпечаваме 70 процента.

Ако спрат всички други енергийни източници в България, на електрическа енергия, "Козлодуй". . . може ли да живеем с тези два блока на "Козлодуй" и колко близо ще бъде. . .

Разбира се, че не можем. Аз вече казах, делът на АЕЦ "Козлодуй" в производството на електроенергия в България е 35,2 процента.

Да, въпросът е, че има износ, нали от. . .

Не, той. . . в сравнение с. .. от този процент количество за износ е много малко, така че над 60 процента ще бъде недостигът на електро. . . АЕЦ "Козлодуй" с тези два блока не може да обезпечи електроенергията за цяла България.

Какъв ви е финансовият резултат 2008, на печалба ли сте?

На печалба сме, и то на много сериозна печалба. Оперативната ни печалба е 108 милиона лева, миналата година беше 4 милиона, тази година е 108 милиона.

Това пък какво е обяснението да заработите 20 пъти по-добре . . .

Ами, това е по-голямото производство. Ние с 15 процента повече сме произвели и цялото това производство отива на свободния пазар. На свободния пазар цените са изгодни за АЕЦ "Козлодуй". Те са доста над себестойността и компенсират загубите от регулирания пазар достатъчно.

Тогава неудобният въпрос към вас ще бъде ще имате ли очи да искате тази година увеличение на производствената цена на електрическата енергия при такива печалби?

Ние по принцип очи имаме, но нямаме намерение да искаме увеличение на цената. Аз и миналата година казах, че при резултатите, които имаме, по всяка вероятност ние ще се разберем с ДКЕВР да свалим цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй", което стана в средата на годината. По всяка вероятност и тази година ще стои такъв въпрос. Въпрос на преговори с г-н Шушулов. . .

Първият ръководител, който идва и казва може даже да свалим цената.

Да. По всяка вероятност ще бъде свалена. При такива резултати. . .

Добре, обаче това по веригата до крайния потребител не се отразява. . .

За съжаление ние приемаме намаление на цената, а всички останали производители на електроенергия всяка година и отсега започнаха да говорят и ЕРП-ата започнаха да говорят, че искат увеличение.

Разпределителните предприятия, т.е. . . .

Ние помагаме. . . По този начин помагаме да не се вдига много цената на електроенергията.

Колко е максимумът, до който вие може да слезете, и по-скоро от гледна точка на крайния потребител смятате ли, че вашето намаление може да компенсира нормално увеличение за останалите по веригата, така че за крайния потребител да не се промени цената?

Не мога да дам такъв положителен отговор. Ние правим всичко възможно. Все пак ние сме държавно предприятие, приемаме социалната насоченост на нашата дейност. Не искаме да създаваме проблеми с цените, но ние не сме и всемогъщи да обезпечим намаляване на цената на електроенергията въпреки желанието на другите производители при това производство, което реализираме в момента. Например, ако работят трети и четвърти блок, чиято себестойност е два пъти по-ниска от себестойността на пети и шести.

Защо?

Ами, защото те са се изплатили отдавна.

А, имате предвид, че са по-стари и са вече амортизирани.

Не, просто, те са с. . . Да, амортизационни отчисления няма. Изчисленията, които правим, ако трети и четвърти блок работят, тяхната себестойност ще бъде 25 лв. на мегаватчас.

А на пети и шести блок?

А на пети и шести блок е 47 за регулиране.. .

Два пъти по-висока.

Да, два пъти по-висока. За регулиране я продаваме на 42 лв. от себестойност, но на свободния имаме печалба, което ни гарантира и доброто финансово състояние.

Какво ви кара да мислите, че е възможно да заработят трети и четвърти блок при тази категоричност на Запада срещу тяхното повторно отваряне? Вие, така, сте и най-.. . аз с много политици говоря, вие сте най-искрен с техническото познание, което имате, в настояването си да бъдат отворени.

Сега, при сегашното състояние, при сегашната позиция на ЕС, при сегашния начин на управление на ЕС шансовете да се пуснат трети и четвърти блок да работят като мощности непрекъснато са много ниски.

Защото трябва да се навият примерно австрийците. ..

Ако си говорим. . . Да, ако си говорим честно. . .

. .. да гласуват. . . .

. . . почти никакви. Има шанс при една нормална обосновка от правителството ние да успеем в рамките на използването на чл. 36, но това е само до края на тази година, да рестартираме за някакъв период четвърти блок.

Има ли икономически смисъл в това рестартиране за толкова кратко, защото вие ще отделите огромна енергия на много хора, които да се занимават с. . .

Значи, тази енергия хората я отделят ежедневно в поддържането на блоковете в състоянието, в което са в момента, така че. . .

Няма да е нужен допълнителен персонал.

Нито допълнителен персонал ще е необходим, нито допълнителни средства. Специално за тези пет месеца работа на единия блок с отработило гориво просто това държавно предприятие АЕЦ "Козлодуй" ще спечели допълнително 100 млн. лв. Това е. . . Ако това няма смисъл, то да не го правим, но 100 млн. лв., все пак понеже сме държавно предприятие, в края на краищата принципалът ще реши какво да се прави . . .

Това е всъщност до края на годината печалбата, която може да се увеличи на АЕЦ "Козлодуй"?

Да. При условие, че успеем да. . . аргументирано да поискаме използване на чл. 36 от присъединителното споразумение.

Само. . .

Тази възможност приключва в края на годината.

Това аргументиране може да стане обаче с общо състояние на пазара на електроенергия в България, евентуално на Балканите.

Не. Не би трябвало. Аз вчера не съм слушал изказването на премиера. Разбрах го, понеже бях ангажиран с нашата пресконференция, разбрах, че той вече е разпоредил и нашето министерство готви аргументиране искане или. . . от. . . към Европейската комисия за започване на разговори за търсене на възможност за използване на този член. Добре. Аз само приветствам всяка инициатива в посока на пускане на някой от блоковете.

Вече казахте, че ще трябва около месец, за да стане рестартиране.

По принцип с нещата, които направихме през последния месец, мога да кажа, че малко сме съкратили времето, но. . . защото сме извършили дейности, които не нарушават условията на лицензията, която имаме, но са необходими за едно пускане повторно на блока, на четвърти блок, но това съкращаване е в рамките на около седмица. Така или иначе, ако в момента имаме разрешение от Агенцията за ядрено регулиране, т.е. имаме промяна в лицензията, която ни позволява да продължим нататък.. .

За три седмици ще ги пуснете.. .единия или двата.

За три седмици, да. . .

И двата биха могли. . .

Не, само един. Ние говорим само за четвърти блок с отработило гориво. За да работят и двата блока, трябва да си купуваме свежо ядрено гориво. Това вече е съвсем друг въпрос.

Колко струва до момента извеждането на реакторите? Беше ли компенсиран разходът за България, ако не загубите от енергия, от ЕС?

Разбира се, че не е компенсиран. В КИЦ-фонда до момента са акумулирани. . .

Това да го преведем - КИЦ.

Фонд "Козлодуй". Тоест козлодуйският фонд, извинявам се. В този фонд има средства на ЕС, отпуснати за подпомагане извеждането, предсрочното извеждане на първи до четвърти блок, и там се внасят малки суми на около десетина държави други, които са донори допълнителни към този фонд. Акумулирани са от около 550 милиона евро. Тези средства са предназначени и за подпомагане на АЕЦ "Козлодуй" в подготовката за извеждане на блоковете, и за енергийна ефективност. И в двата прозореца нещата вървят много добре, много прозрачно, не както пишат някои по вестниците, че там парите се крадат, това е изключено. Те се управляват от ЕБВР. Не може да обвиняваме и тях, че са корумпирани. В момента за проекти, свързани с извеждането на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", са договорени 270 милиона евро. Това са средства, които са договорени. . .

Извън тия 550?

Не, в рамките на тези 550.

В рамките на 550. А колко ни струва на нас, като казвате, че всъщност те не покриват всъщност.

Само на АЕЦ "Козлодуй" просто по изчисленията, по цената на електроенергията в последните две години, неработата на трети и четвърти блок означава 350 милиона лева по-малко печалби. . .

Да, непродадена енергия.

Да, по-малко печалби. Не е непродадена енергия, а по-малко печалба.

Чиста печалба.

Чиста печалба 350 милиона лева на година. За двете години са 700 милиона лева, 350 милиона евро. ОТ КИЦ, от Фонд "Козлодуй" в момента сме договорили проекти, които ще струват 270 милиона евро, т. е. по-малко от това, което сме загубили само за 2 години.

Защото останалите до 550 не идват в Козлодуй, а отиват изобщо за българската енергийна ефективност.

Значи правилно отиват. Има много добри проекти по. . .

За възобновяеми енергийни. . .

Да, за саниране на сгради, за осветление, което е икономично. Просто много качествени проекти са направени. Аз даже мога да кажа, че на последната асамблея на донорите в средата на декември, на която и аз присъствах, там се одобряват нови проекти, които се предлагат като средства, оценката за управлението на фонда, за Фонд "Козлодуй", беше много висока от представителите и на донорите, и на ЕБВР, много висока оценка, много прозрачно, много ефективно използване на тези фондове.

Не трябва ли да бъде пренасочено българското усилие, след като се вижда очевидният неуспех на борбата за трети и четвърти блок? Вие бяхте първият, който миналата година каза, че "Козлодуй" трябва да гледа към седми и осми блок, без това да влиза в противоречие със стратегията за изграждане на нова атомна централа в Белене. Защо всички тези усилия на политическо ниво не бъдат хвърлени, включително и за осигуряване на финансиране на нови блокове, а вашият експертен потенциал, на хората в "Козлодуй", да бъде насочен към седми и осми блок през следващите месеци?

Все пак, г-н Вълчев, аз не приемам поставянето на въпроса по този начин - или едната теза, или другата.

Вие сте си . . .

Трети и четвърти блок по никакъв начин не могат да бъдат алтернатива нито на "Белене", нито на седми и осми блок в "Козлодуй". За мен, за мен, за човечеството алтернатива на атомната енергетика в това столетие няма. Така че всяка една държава, и много държави го правят, трябва да насочи усилията си за увеличаване на мощностите електроенергия, произведени от атомни централи, защото това е най-екологично чистата базова мощност, обезпечаваща електроенергия, устойчиво, стабилно количество електроенергия, базово за нуждите на държавата. Атомната електроенергия, произведената от атомната централа електроенергия не отделя парникови газове. Ние пестим огромни количества парникови газове с работата на АЕЦ "Козлодуй", с това производство, което сме направили. И бъдещите намерения на ЕС в новата енергийна стратегия до 2020 г. да се намалят с 20 процента изхвърлянията на парникови газове в атмосферата, ами, това може да се постигне само със строителство на нови атомни централи. И в тази връзка напълно нормално е да искаме и възстановяването на работата на трети и четвърти блок, защото те експертно са доказали, че са безопасни, експертите признават тяхната безопасност.

Кой ги наблюдава в момента?

Международната агенция за атомна енергия признава тяхната безопасност. Групата по атомните въпроси към Европейската комисия признава тяхната безопасност. Това са институциите, които могат да кажат опасни ли са блоковете, или са стари трабанти, както някои ги наричат. Тези блокове са напълно безопасни и те могат да дадат своя вклад в постигането на тази цел, намаляването на емисиите на парникови газове.

Кой наблюдава в момента от европейска страна спрените блокове, има ли някакви регулярни ревизии?

Има си, да, има си регулярни проверки, но те не са в смисъл наблюдавани дали си изпълняваме. . . естествено, че си изпълняваме ангажиментите, блоковете не работят. . .

Е, то ще бъде как. . .

Просто, все пак това е атомна енергетика и не е партизанлък някакъв. Както и да е. Но основно проверките са, по принцип това са рутинни проверки с цел възможности за неразпространение на материали, които могат да бъдат използвани за ядрено оръжие. Това са и проверки от международната агенция, и от Европейската комисия вървят проверки. Нас непрекъснато ни проверяват. . .

Те проверяват да не изнесем нещо от централата и да го дадем някъде на. . .

Контролира се ядреният материал, който се намира в АЕЦ "Козлодуй". Но все пак аз искам задължително, понеже ние споменахме и за големите успехи на АЕЦ "Козлодуй" през тази година, аз, ако ми позволите, ще цитирам само едно мнение, защото ние имахме и проверка от международната агенция през 2008 година на това дали в пълен обем АЕЦ "Козлодуй" е извършил програмата за модернизация на пети и шести блок, която е по препоръки на международната агенция. И мога да ви. . . ще прочета само част от заключителните думи на г-н Гаспарини, това не са думите на Иван Генов, това са думите на ръководителя на мисията на международната агенция, която направи тази проверка: "Смятаме, че трябва много да се гордеете с това, което сте направили. Ние имаме опит от много проверки в различни централи в света и мога да кажа, че вие сте сред най-добрите". Думите са на Гаспарини, а не на Иван Генов.

Има ли перспектива за седми и осми блок, работи ли се в момента практически, извън вашите изявления и. . .

Не, в момента не се работи. Перспектива има, но трябва да се търси начинът за реализацията на този проект. Разбирате ли. ..

Как може да стане това?

. .. в момента България е ангажирана с един много голям проект, който е проектът "Белене". Нашата държава не може да реализира едновременно два такива големи проекта, това е изключено. За да се реализира проект за разширяване на мощностите в АЕЦ "Козлодуй", за строителство на нови блокове, трябва да се търсят инвеститори отвън. Трябва да се търси уважаван, известен ядрен оператор, който да. . .

Има ли някой, който е готов да използва площадката на "Козлодуй", за да сложи още два реактора?

Има такива оператори. Сега, не бих казал, че водим разговори, просто не е редно. . .

А кое е по-реалистично - някой да дойде да даде за седми и осми или да вземе.. .

Не, може да се направи съвместно предприятие. Ние имаме инфраструктура, която струва пари, така че ние можем да участваме с инфраструктурата на "Козлодуй" и един западен инвеститор или западен оператор с инвестиции.

А има ли вариант такъв - международен оператор да даде голям. . . да даде. . . да инвестира в седми и осми, да получи и трети, и четвърти и да ги рестартира, той да уреди рестартирането?

Е, това е много сложна схема, но по принцип не е невъзможно.

Защото нали се говореше, че. . .

Да, миналата година се говореше. . .

. . . реномиран чужд оператор, да.

Това не е невъзможно, но за мен това е пътят за развитието на АЕЦ "Козлодуй" и за изграждането на нови мощности - чрез търсене на сериозен западен оператор.

Промени ли се режимът на работа на централата по време на газовата криза?

Не, газовата криза на нас не ни оказа никакво влияние.

В смисъл да работите повече, за да покривате недостига на енергия, да натоварвате. . .

Не, ние през зимния период работим максимално и повече от това не можем да работим, но нямахме проблеми, свързани с газовата криза, защото в Козлодуй хората се отопляват с парно, което се обезпечава като топлина от атомната централа.

Е, да, то ще бъде грехота, нали, да не вземеш от евтиния. ..

Така че специално газовата криза в "Козлодуй" не се усети. Не се усети и като намаляване на. .. нито желание за увеличаване на производството, ние не можем да обезпечим по-голямо производство, нито пък и някакво искане от нашите клиенти за намаляване на продажбите към тях във връзка с това, че от газовата криза те са намалили производството си.

Спират производство.

Такъв ефект нямаше, ние работихме на номинални мощности.

Добре. Финансовата криза при тези резултати, за които говорите, "Козлодуй" няма да я усети, няма да съкращавате хора, да намалявате заплати и. . .

Не, няма как да я усетим, но финансовата криза, понеже тя при всяко положение като икономическа. . .

Да не би да започнат да не ви плащат тока обаче, който произвеждате по верига.

Аз се надявам да няма такъв резултат за централата, засега всички си плащат, на които продаваме, регулярно, включително и НЕК. Но финансовата криза, тя при всяко положение ще се отрази като. . . ще има икономически ефект върху България и може би това е начинът да успеем да докажем за блокове три и четири. . .

Още един аргумент за блоковете трети и четвърти.

Да, аз за тези блокове няма да спра да говоря, те са безопасни и те трябва да работят и за България, и за региона, и за Европа.

15 процента повече електрическа енергия е произвел "Козлодуй", атомната електроцентрала в Козлодуй, през 2008 спрямо 2007 година. Плановете на централата са от 16 милиарда киловатчаса да започне евентуално, в най-добрия случай, да произвежда 18 милиарда киловатчаса, и това вече е максимумът с пети и шести блок. . .

Това е в близките две-три години.

А иначе до края на годината централата може да спечели 100 милиона лева, ако пусне максимално скоро четвърти блок на централата.

Да, допълнително 100 милиона, допълнително 100 милиона освен тези, които ще спечелим от работата на пети и шести блок. Искам да отбележа, че освен тази печалба, която имаме, АЕЦ "Козлодуй" през миналата година е внесла в държавния бюджет над 260 милиона лева.