Рускоезичното население в Украйна е под физическа заплаха, смята Юрий Исаков
Рускоезичното население в Украйна е под физическа заплаха, смята Юрий Исаков / снимка: БГНЕС, архив
Рускоезичното население в Украйна е под физическа заплаха, смята Юри Исаков
71727
Рускоезичното население в Украйна е под физическа заплаха, смята Юри Исаков
  • Рускоезичното население в Украйна е под физическа заплаха, смята Юри Исаков

Референдумът в Крим беше изстрадан в годините назад и случилото се съвсем не е въпрос на бързо развитие. Това каза в интервю за Дарик руският посланик у нас Юрий Исаков. По думите му Украйна така и не е успяла да се осъществи като унитарна държава и кризата там не била породена от усложнения на отношенията с Русия.

„Различните части на Украйна имат различни предпочитания относно бъдещето си развитие. Много е важно да се запази този крехък мир, който съществува в момента. За да се запази този мир, трябва някаква федерализация на Украйна. Каква точно - трябва да решат самите украинци. Тези прояви на недоволство в Източна Украйна са показателни, че не всичко е наред в държавата. Но въпросът не стои в такива екзотични плоскости като признаване на републики”, добави Исаков.

Според него случващото се на Кримския полуостров през последните десетилетия е постоянен процес на стремежа за присъединяване към Русия.

„Крим прекъсна естествения си статут като част от Русия през 1954 г., така че не можем да говорим за бърз процес. Под заплаха от страна на крайно националистически неофашистки сили в Украйна, които ясно се проявиха по време на събитията на Майдана от ноември до февруари, а продължават да се проявяват и сега - стана ясно, че рускоезичното население на Украйна се намира под реална, бих казал, физическа заплаха”, коментира посланикът.

Той уточни, че заради преминаването на Крим към Русия се променят клаузите по газовия договор с Украйна и вече не могат да се правят отстъпки. По думите му Русия е давала отстъпки на Украйна и е предплатила съхранението на газ при Севастопол, но тъй като това вече е руска територия, отпада необходимостта от предплащането.

„Въпреки че Украйна е получавала синьо гориво на изключително ниски цени, то не е платено и на Русия й остават малко ходове за действие”, допълни Исаков.

Той призова за среща на ниво министри от страните от Европейския съюз, Украйна и Русия, за да бъде разрешен въпросът чрез подпомагане на Украйна.

„Миналия март Украйна получаваше руски газ по свръх намалена цена, която беше образувана за сметка отстъпки, предоставени за Украйна. Ние като аванс плащаме на украинците за базиране на нашия флот в Севастопол от 2017 г. Севастопол обаче се върна в Русия и това намаление не действа, както и някои други. Дори тази намалена цена на газа не е била платена от украинската страна. Договорът за доставки на газ беше нарушен едностранно. Не искам да гадая какво ще се случи по-нататък, но за съжаление имаме негативен опит, когато нашите партньори просто не плащат за доставяната продукция, за доставения газ. Как да действа Русия в тази ситуация? На Русия й остават съвсем малко възможности: да апелира към нашите партньори в Украйна - засега те игнорират нашите призиви; да апелира към нашите европейски партньори, защото от Украйна зависи ще получат ли в пълен обем и в нужното време своя газ”, обясни руският посланик. 

Исаков допълни още, че е неправилно да се търси политически мотив при формулата за изчисляване на цената на газа. Посланикът на Русия у нас обаче не даде конкретен отговор дали страната му би била съгласна да договаря цената на природния газ на ниво Европейски съюз, а не с всяка отделна държава членка.

Цялото интервю с Н.Пр. Юрий Исаков чуйте на Radio.DarikNews.bg