Журналисти и занаятчии в защита на данъчните облекчения за свободните професии
Журналисти и занаятчии в защита на данъчните облекчения за свободните професии / netinfo
Съюзът на българските журналисти е против въвеждането на плосък данък. Това се казва в разпространена декларация на СБЖ. В документа официално се възразява срещу отпадането на облекченията, нормативно признатите разходи и необлагаемите доходи при въвеждането на плоския данък.

Според СБЖ плоският данък би се отразил негативно върху финансовото състояние на журналистите и други представители на свободните професии.

Въвеждането на плосък данък ще принуди много от представителите на свободните професии да работят без договори, заявяват още от Съюза и апелират за запазване на данъчните облекчения за журналистите.

„Плоският данък ще доведе неминуемо до изкарването на светло на част от сивата икономика, но е смущаващо намерението да се премахнат облекченията за хората с т.нар. свободни професии”, заяви в интервю за Дарик радио още преди официалната позиция на СБЖ председателят на съюза Милен Вълков.

Според Вълков ако не се запазят облекченията за свободните професии, това ще принуди журналистите в България да получават пари на ръка без договори и хонорарни листове. В цял свят има облекчения за журналистите – за ползване на телефон, за транспортни услуги, за електричеството в студията и т.н., напомни председателят на СБЖ.

Позиция в подкрепа на плоския данък, но при условия че се запазят облекченията за свободните професии, изрази в ефира на Дарик и поетът Йордан Ефтимов.

От Националната занаятчийска камара подкрепят въвеждането на „плосък данък” от 10 процента, но са категорично против отпадането на нормативно признатите разходи. Председателят на занаятчийската камара Рангел Чолаков обясни в интервю за Дарик радио, че още преди две години те са предложили да се въведе единен местен занаятчийски данък от 10 процента, като същевременно занаятчийските инвестиции бъдат признавани за разход. Защото инвестициите в „козметиката” например като разход надхвърляли 70 процента.

Част от занаятчиите в България също ползват нормативно признати разходи, когато плащат данъците си. Има обаче такива, които се облагат с данък-печалба и други, които пък плащат патентен данък.

Няма никаква логика да ти се облагат разходите, защото идеята на данъците е да се облагат доходите ти, от които трябва да се извадят направените от теб разходи, обясни Рангел Чолаков. Той заяви, че не може да се въвежда плосък данък, без да има нормативно признати разходи за сектор като услугите, където работят доста самонаети хора.

Голяма част от хората, които плащат в момента патент, не са готови за въвеждането на плоския данък, смятат в Националната занаятчийска камара. Според тях ако се въведе 10-процентен данък за всички, трябва да се даде възможност за избор – например за преходен период от една година занаятчиите и хората на свободна практика да могат да избират дали да плащат налозите се като патент или като плосък данък.