Заплатите в България и Германия ще се изравнят след 80 години, смята Ханке
Заплатите в България и Германия ще се изравнят след 80 години, смята Ханке / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Служебното правителство няма време за големи промени преди изборите и не би трябвало да се опитва да ги прави. То просто трябва да поддържа интегритет и да устоява на корупцията". Това заяви бащата на валутния борд в България Стив Ханке пред „Труд".

По думите му на практика Борисов не е имал много възможности. „Вместо безкрайно да се разсъждава върху всички обстоятелства, довели до оставката, просто мога да подчертая, че изправен срещу реалността, Борисов подейства разумно", допълни Ханке.

Той посъветва бъдещите финансови министри да следват закона за валутния борд и да действат сериозно срещу корупцията.

„В края на краищата българите знаят, че ако се сложи край на борда, политиците и различни мафиотски елементи ще получат по-голяма фискална мощ. Дефицитът ще нарасне, държавният дълг ще се увеличи, кредитният рейтинг на страната ще се понижи, лихвите ще скочат, икономиката ще се забави и т.н. Накратко, ще ви сполети същият икономически хаос както Гърция", обясни експертът.

Според него основният източник за проблемите на България е политическата и бюрократична корупция. „Избликът на недоволство заради скорошните ръстове на комуналните сметки е просто потвърждение за това. Накратко, връзките на българската мафия с политици, бюрократи и държавни структури обясняват защо политическата ви система винаги е в състояние на нестабилно равновесие. В най-добрия случай. През последните години многократно и открито съм изразявал своето мнение за корупцията в България. Впрочем дори съм бил свидетел от първо лице за нея. Когато бях независим съветник на президента Петър Стоянов, много чужди компании ме алармираха за проблемите, срещу които се изправят", каза още Ханке.

Той добави, че на страната ще й отнеме дълго време, за да стигне нивото на заплатите в Германия. „Ако се запази разликата в ръста между двете икономики, ще минат повече от 80 години, преди доходите да се изравнят. Това са четири поколения. И предположението е базирано на по-скоро оптимистични очаквания", коментира икономистът.

Според него разумните политики не се създават на улицата. „Както виждате, улицата не генерира идеи. Уличните протести, политическата нестабилност и корупцията ще ударят бъдещото икономическо развитие", категоричен е Ханке.