Министърът на външните работи Екатерина Захариева е убедена, че на днешната церемония по откриването на "Турски поток" българският премиер Бойко Борисов ще разговаря с Путин и ще изчисти недоразумението за бавенето на строежа на газопровода.

"Те ще се видят там със сигурност, но това е церемония по откриване, те ще се видят и ще говорят, сигурна съм, че това недоразумение ще се изчисти", коментира Захариева в "Здравей, България".

Путин и Ердоган откриват „Турски поток“

Според външния министър критиката на Путин, че бавим газопровода, не е била "дърпане на уши", а по-скоро руският президент не е бил достатъчно информиран, че работим по трасето.

„България ще купува газ, който е най-изгоден за българските потребители. Към този момент, до първото закупуване на втечнен газ, страната ни имаше възможност да купува само от един източник. Преди първото правителство на премиера Борисов, България купуваше газ на много по-високи цени от повечето европейски държави с еднакъв доставчик. Работата по реална диверсификация на източника ще доведе и до по-ниски цени", допълни тя.

Захариева
коментира и пристигането у нас на специалния пратеник на САЩ Джесика Ким.

"Темата за върховенството на правото е тема от стратегическия диалог. Тук става въпрос за партньорство, а не някой да пише доклади", заяви външният министър.  Захариева обясни, че Ким в никакъв случай няма да разследва или извършва други подобни действия. "Може да съветва и да предлага добри практики - ментор не може да бъде", категорична беше Захариева. Външният министър подчерта, че съдебната реформа е ангажимент само на българските власти.

Руският президент Владимир Путин и домакинът - турският президент Реджеп Тайип Ердоган, откриват газопровода „Турски поток“.

„Турски поток“ и значението му за България и европейския газов пазар

Очаква се двамата президенти да обсъдят и въпросите, свързани с по-нататъшното развитие на руско-турското сътрудничество и актуални международни проблеми, включително ситуацията в Сирия и Либия.

Българският премиер Бойко Борисов ще присъства на церемонията заедно с делегация.