/ iStock/Getty Images
Създаден да пренася руски газ до Турция и към Европа, „Турски поток“ се очаква да разшири взаимовръзката на континента, пише турското издание „Сабах“.

Впечатляващ пример за резултатите, които могат да бъдат постигнати чрез турско-руско сътрудничество в областта на енергетиката, газопроводът „Турски поток“ вече е готов да получи първия си приток на газ на 8 януари, обявено на церемония в Истанбул, на която присъстваха президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговият Руският колега Владимир Путин. Двулинейният проект вече е зареден с газ и първоначално е замислен да замени или поне да намали газовия поток от Трансбалканския газопровод, който прехвърля руски газ в Турция и Европа през Украйна. Въпреки че бъдещето на втората линия на „Турски поток“ тепърва ще се изяснява от гледна точка на това кога и колко газ ще прехвърли към европейската система, се очаква нейната реализация като основен газов проект да засили още повече европейската свързаност с газ, като по този начин ще допринесе за широките усилия на континента за сходство на цените и ликвидност на пазара, пише изданието.

Тръгна официално газовата борса (ВИДЕО)

В опит да закрепи позицията си на европейския газов пазар с нови маршрути в Югоизточна Европа, Русия предприе изграждането на два алтернативни тръбопровода, а именно „Турски поток“ и „Северен поток-2“. Най-големият доставчик на газ в Европа, изпомпващ приблизително 200 милиарда кубически метра годишно, Русия вижда предимство в снабдяването на Гърция, България и Република Северна Македония чрез новия интерконектор на линията на турско-българската граница, обръщайки потока на газ от Трансбалканския газопровод, пише Джулиан Боудън, гостуващ научен сътрудник от Оксфордския институт за енергийни изследвания (OIES), в неотдавнашен доклад, озаглавен „Пазарите на газ в Югоизточна Европа: път към интеграция“.

След като първата линия на двата маршрута на „Турски поток“ започне да функционира напълно, газът, преминаващ през Трансбалканския газопровод, ще бъде спрян и отклонен към новия тръбопровод, зададен да изпълни първоначалната цел на проекта. "Това би означавало, че "Турски поток-2" може да бъде използван за доставка на настоящи руски клиенти на газ, като България, Гърция и Република Северна Македония", обясни Боудън в ексклузивно интервю за „Сабах“.

Според "Газпром" износът на Русия за Турция през трансбалканския маршрут възлиза на 10,7 млрд. куб. м. през 2018 г., докато Гърция, България, Румъния и Република Северна Македония са получили съответно 3,3 млрд. куб. м., 3,2 млрд. куб. , 1,5 и 0,2 млрд. куб. м. Тези цифри означават, че Русия ще може да отклони 19 млрд. куб. м. от украинския тръбопровод на трансбалканския маршрут. Въз основа на тези цифри Боудън твърди, че „Турски поток“ ще има значително регионално въздействие, променяйки моделите на газовия поток. "Годишният поток от 25 милиона куб. м. през Трансбалканския газопровод ще спре и до 19 милиона кубически метра годишно ще бъдат премахнати от украинския транзит през 2020 г.", каза Боудън.

2020 година започна с по-евтин природен газ

Украинският тръбопровод е построен през 80-те години на миналия век и протича на юг от Украйна по Черноморското крайбрежие през Румъния и България. В България системата се разделя на две линии: с по-голям поток, насочен на изток към Турция и по-малък поток на запад към Гърция и Република Северна Македония.
През следващите четири до пет месеца академичната оценка на OIES отбелязва, че руски газ ще започне да тече директно в Турция, а втора тръба ще доставя газ за България, Гърция и Република Северна Македония.

"След като връзката между Турция и България бъде завършена и след като бъде извършена необходимата техническа работа в България, за да се приеме обърнатия поток, тогава приблизително 50% от капацитета на „Турски поток“ ще бъде потенциално използван", твърди Боудън, описвайки тази стъпка като " инвестиционно леката" част от преместването на втората линия на „Турски поток“ към Европа. Според него "инвестиционно тежката" част от този проект ще дойде под формата на "изграждане на нови линии през България и Сърбия, за които необходимия капацитет ще бъде от 8 до 10 милиарда куб.м".

В понеделник България обяви, че ще започне доставките на природен газ от руския „Газпром“ по тръбопровода „Турски поток“ от 1 януари, като се позова на икономическите ползи за българските потребители. Страната заяви, че ще спести десетки милиони долари годишно от такси, като избегне транзита през Украйна и Румъния. "Променяме входната точка за доставки на газ от Русия", каза енергийният министър Темемужка Петкова, цитирана от „Сабах“.

България започна да получава газ от „Турски поток“

Обръщането на газовия поток изисква 11-километрова връзка между българската мрежа и тръбопровода „Турски поток“ по границата с Турция, която беше открита през октомври. Освен това през октомври българският оператор на газопреносна система „Булгартрансгаз“ подписа договор с 1,1 милиарда евро (1,24 милиарда долара) със саудитския консорциум „Аркад“ за изграждането на газопровод за свързване на съществуващата газопреносна система на страната до границата със Сърбия, от който газът ще намери своя път към унгарския пазар.

Сръбският 400-километров газопровод „Газтранс“, който свързва системата за пренос на природен газ в страната с тези на България и Унгария, по-рано беше съобщено, че ще е готов до средата на декември и покани за оферти до средата на март. Техническият капацитет на „Газтранс“ е 13,9 милиона кубически метра годишно. В доклада си Боудън твърди, че най-ранна дата за завършване, финансиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода България-Сърбия изглежда 2022-23.

След като завърши цялостното изграждане на необходимата инфраструктура и Брюксел финализира регулаторните аспекти на тръбопроводите със Сърбия и „Газпром“, максималното използване на капацитета на „Турски поток“ от 31,5 млрд. куб. м. ще бъде възможно до края на 2022 г., пише Боудън в доклада си.

Газопроводът ще улесни взаимовръзката на Югоизточна Европа чрез изграждането на капацитет от втори нит през България и Сърбия, проправяйки пътя на руския газ към Унгария, показва анализът на Боудън. Повишената регионална взаимосвързаност може дори да улесни стесняването на разликите в цените. На някои пазари, като Сърбия, доминирана от единен монопол и без ликвидност, и където участието на трети страни е ограничено, все още е по-малко вероятно да се гарантира сходство в цените.
Турция е един от най-големите купувачи на руски газ в Европа с около 45% до 50% от вноса на газ от Русия, общо около 24 млрд. куб. м. годишно.

България ще пести около 81 млн. лева от новата точка на доставка на природен газ

"Турски поток“ ще отвори нов транзитен маршрут за руски газ към Европа, но Турция едва ли ще има много контрол над него, тъй като морската част на газопровода ще бъде контролирана от Русия, а Турция ще има само частичен контрол над морския участък на „Турски поток-2“ , казва Аура Сабадус, журналист в ICIS - компания за стокови и енергийни изследвания.

Въпреки че споразумението, представено в турския парламент, подчерта, че проектът ще засили позициите на Турция като енергиен коридор и ще допринесе за амбицията й да стане център за търговия с газ, турските договори за внос включват забрана на местните компании да пренасят газ на други пазари. "ЕС принуди Русия да премахне тази клауза от договорите си за доставка на европейски купувачи, защото тя противоречи на принципите на свободния пазар. Въпреки това, клаузата все още съществува в турските договори и може да се запази дори когато газът се пренасочва към “Турски поток“. Това означава, че на турските компании няма да бъде разрешено да препродават газ на други пазари в региона, дори ако турският вътрешен пазар се радва на свръхпредлагане", обясни Сабадус.

Експертът по енергетика Ертюрк подчерта, че предстоящият период на световните газови пазари ще бъде белязан от излишък на втечнен природен газ. При този сценарий Русия ще положи усилия да гарантира сигурността в търсенето на доставките на газ.

Докато Европа и Турция укрепват инфраструктурата си, за да позволят по-големи количества внос на втечнен природен газ, Русия ще продължи да се сблъсква с жестока конкуренция от множество доставчици, включително САЩ, Алжир, Австралия и Катар, в допълнение към наскоро появили се газ производители като Камерун, Зимбабве и Мавритания.

И Тъй като доставчиците се борят за „сигурност на търсенето“ в условията на подобно развитие, Русия постигна петгодишна транзитна сделка с Украйна в понеделник. Обновеното споразумение, че Трансатлантическия газопровод ще прехвърли 65 млрд. куб.м. газ през 2020 г. и 40 млрд. куб. м. в периода от 2021-2024 г., показва, че Русия е направила своите изчисления в съответствие с очакванията, че „Северен поток-2“ и „Турски поток“ ще работят с пълен капацитет, 55 млрд. куб. м. за първия тръбопровод и 31,5 милиарда куб. м. за втория, като запазва транзит от 40 милиарда куб. м. през Украйна.

"Споразумението не само ще помогне на Русия да укрепи позициите си на европейските пазари в момент, когато вносът на втечнен природен газ представлява сериозна заплаха за пазарния й дял, но и ще й даде възможност за няколко транзитни маршрута", каза Сабадус.