Втори сме след САЩ по достъп до обществена информация
Втори сме след САЩ по достъп до обществена информация / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

България е на второ място в света след САЩ по брой заявки и на получена информация по Закона за достъп до обществена информация от граждани, медии и неправителствени организации. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на конференция по случай 10-годишнината от приемането на закона, организирана от програма "Достъп до информация".

Цачева съобщи още, че 41-то Народно събрание има воля да ратифицира Европейската конвенция за достъп до официални документи, приета от Съвета на Европа на 27 ноември 2008 г.

Цецка Цачева посочи, че България беше една от първите нови демокрации, които приеха такъв закон, и вече има сериозна практика в прилагането му. Чрез него се дава надежден източник на информация и достъп от публичните институции. И нещо още не по-маловажно - създава условия за почтеност и отчетност на държавната и общинска администрация. А това е прекият път до Гражданското общество, убедена е Цачева. Тя сподели, че като председател на НС често е обект на действието на Закона от страна медии, НПО и активни граждани, както обичала да ги нарича. От друга страна е и субект на закона в подготовката на парламентарния контрол, който осъществяват депутатите.

Изпълнителния директор на програмата за достъп до информация Гергана Жулева припомни, че при социологическо проучване през 2000 г. едва 3% от гражданите за знаели за закона и са се позовавали на него при търсене на информация, докато през февруари 2010 г. те са вече 45%. Жулева посочи още, че е от изключителна важност българският парламент да ратифицира Европейската конвенция за достъп до официални документи.

Преди началото на форума Цецка Цачева коментира, че няма законно основание да поиска проверка на миналото на сътрудниците на Народното събрание. Това каза тя по повод арестувания като част от организираната престъпна група "Килърите" шеф на Федерацията по сумо Петър Стоянов, който се оказа нещатен сътрудник на парламентарна комисия.

Цачева уточни, че пропускът за парламента има смисъл само за достъп до двете сгради на Народното събрание, а не може да се използва като документ за легитимация. Нищо не пречи сътрудниците на депутатите да влизат в сградите на парламента по обичайния начин, допълни тя.