Внасят жалбата срещу смъртните присъди на медиците ни на 17 февруари
Внасят жалбата срещу смъртните присъди на медиците ни на 17 февруари / netinfo

Жалбата срещу смъртните присъди на петте български медицински сестри ще бъде внесена на 17 февруари. Тогава изтича срокът, в който тяхната защита може да обжалва смъртните присъди, които бяха издадени от Наказателния съд в Триполи на 19 декември миналата година. Това заяви пред Дарик адвокат Хари Харалмбиев, който се завърна от Триполи.

Той съобщи още, че по време на заседанието на 11 февруари от процеса на либийските офицери срещу медицинските сестри, са били представени 12 писмени доказателства за злонамерените и клеветнически действия на българките спрямо офицерите.

Адвокат Хари Хараламбиев заяви пред Дарик, че в исковата молба на либийските офицери Джума Мишери и Маджит Шол е записано, че двамата са били злепоставени пред институции и са преживели словесно трудно изразими болки и страдания вследствие на твърденията на българките, че са били измъчвани.

„Този процес е парадоксален, защото палачите съдят своите жертви”, коментира адвокатът и описа вчерашната си среща в съда с либийския офицер Джума Мишери с думите: „Двамата дълго време се гледахме един друг. Издържах на погледа му, но в един момент ме побиха тръпки – това е един класически палач!”

Адвокат Хараламбиев заяви още, че в съдебната зала е видял петте български медицински сестри смутени и за първи път озлобени. По думите му, ако българките бъдат признати за виновни, те могат да получат до 3 години затвор. Те са поискали на следващото заседание на 25 февруари да имат преводач от арабски и в залата да присъства поне един от българските им защитници.

По повод настояванията на част от медицинските сестри за разширяване на екипа от адвокати, който ги защитава в СПИН-процеса, Хари Хараламбиев коментира: „Всеки, който е обладан от желанието да помогне на българските медицински сестри, нека да се включи в СПИН-процеса. Но има две условия: първо, да работи в екип с нас, защото този процес не търпи индивидуални адвокатски прояви, и второ, всичко зависи от волята на Министерството на правосъдието по конституирането на бъдещите български защитници”.