Ваташка: В делата за вакъфските имоти има корупционнa и политическa намесa
Ваташка: В делата за вакъфските имоти има корупционнa и политическa намесa / снимка: DarikNews.bg
Ваташка: В делата за вакъфските имоти има корупционнa и политическa намесa
70639
Ваташка: В делата за вакъфските имоти има корупционнa и политическa намесa
  • Ваташка: В делата за вакъфските имоти има корупционнa и политическa намесa

Под засилено полицейско присъствие и със сили на жандармерията днес премина второто заседание на Окръжния съд по делото на Главното мюфтийство срещу държавата за сградата на музея в Кърджали и прилежащите й терени.

Около 100 човека от Кърджали, Пловдив, Хасково и София протестираха пред Окръжния съд срещу претенциите на мюсюлманското вероизповедание в България върху вакъфски имоти в цяла България, в това число и срещу претенциите върху сградата на музея в Кърджали.

По информация на пресцентъра на ОД на МВР не са били допуснати нарушения на обществения ред, няма и задържани лица. В полицейското управление за справка са били поканени седем души. На четирима от тях са съставени протоколи с предупреждения за спазване на обществения ред.

След продължилото повече от 2 часа заседание, съдия Веселина Кашикова отложи делото за 8 април. Причината за това е, че бе назначена нова комплексна техническа и архитектурна експертиза за сградата и прилежащите й терени, както и уточняване на детайли от актовете за държавна собственост от 1950, 1994 и 2008 година.

Въпреки протестите пред сградата на съда до ексцесии не се стигна. Протестиращите от страната, водени от председателката на Сдружението на футболните фенове в България Елена Ваташка, се оплакаха от масовите проверки, на които са били подложени от полицейски служители по време на пътуването си до Кърджали.

Самата Ваташка е била поканена за разговор в полицията, продължил повече от два часа.

„Бях държана близо 2 часа в полицията, за да изгубя възможността да присъствам на това заседание на съда, беше ми направен личен обиск, което ми се прави за първи път през живота. Имам протокол - предупреждение да спазвам обществения ред и Закона за шествията и митингите", възмути се Ваташка пред журналисти.

По думите й този процес е недопустим и представлявал връщане на историята назад.

„Този процес представлява една поредица от корупционни и политически намеси, външно политически намеси. Не можем да говорим за независимост на българския съд, когато два дни преди съдебното заседание в Пловдив пускат писма от чужди държави", коментира Ваташка.

По време на заседанието на съда по делото на Главното мюфтийство срещу държавата за сградата на историческия музей в Кърджали и прилежащите й терени бяха разпитани вещо лице и четирима свидетели от Кърджали - по двама от двете страни.

Техническата експертиза на вещото лице Димитър Димитров бе определена като непълна и му бяха възложени допълнителни задачи, сред които проверка какви регулационни процеси е претърпял имотът в периода 1922 - 2006 г., както и извършвани ли са през посочения период отчуждителни мероприятия - какви и кога.

Делото бе определено като фактически неизяснено и бе насрочено ново заседание за 8 април.