дете психолог
дете психолог / Thinkstock/Getty Images
Между 7 и 8 милиона лева се предвиждат за заплати на психолози и педагогически съветници в училищата от следващата година. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Без психолог в повече от половината училища в страната

В момента психолозите и педагогическите съветници са около 1100, предимно в големите училища с над 500 деца.

С предоставянето на допълнителното целево финансиране те ще се увеличат с поне още 500, поясни министърът. По думите му от следващата година всяко училище с над 400 ученици ще има психолог или педагогически съветник.

Трябва да се работи за намаляване на агресията в училище, съгласен е просветният министър

Заплатите на назначените досега психолози и педагогически съветници са за сметка на делигираните бюджети, а допълнителните средства ще дадат на повече училища ще имат тази възможност.

"Може би на най-малките училища няма да бъдат достатъчни, но някъде където са повече от едно населено място - те могат да споделят един психолог или педагогически съветник. Все още работим по механизма за това. Това, което можем да кажем е, че догодина най-вероятно всички училища с над 400 ученика ще имат поне един психолог", допълни още министърът.

Министърът на образованието Красимир Вълчев взе участие в дискусия, посветена на добрите практики в партньорството между родители и учители.