/ dariknews.bg
Предлагат да се въведе система за ранно предупреждение за рискове в поведението
В училищата да се въведе система за ранно предупреждение за рискове в поведението на децата, предложиха членове на Дружеството на психолозите в България.
 
Синдикати предлагат в училище да се пишат оценки за поведение

Различни тестове още в 4 клас могат да покажат наличие на по-засилена импулсивност у детето и позволяват да се прецени дали то би станало агресивно или би имало склонност към зависимости, каза психологът Панайот Рандев. По думите му сега има рязко увеличение на импулсивността още в ранна детска възраст, а липсват емоционални и социални умения.

Работата с родителите на деца с проблемно поведение няма задължителен характер в България, но в много европейски държави тя е задължителна процедура и е безплатна, каза още Рандев.

Училището не може да замества всички дефицити във възпитанието на децата

Психолозите настояват да се увеличи броя на часовете по психология в училище. Към момента часовете по психология за една учебна година са 50 пъти по-малко в сравнение с часовете по математика.

Агресията в училище ще изчезне, когато изчезне в обществото, смята министър Денков

През последните две години броят на училищните психолози е намалял от 1184 на 1082, посочи Пламен Димитров, председател на дружеството. Той добави, че между дружеството и Регионалния инспекторат по образование - София е бил подписан меморандум за сътрудничество и е бил обсъден съвместен проект за създаване на наръчник за алгоритъм за работата на психолозите в детските градини и училищата.
БТА