/ БГНЕС
Симулационно упражнение с фиктивни кибератаки ще бъде направено в рамките на ЕС през април - месец преди изборите за Европейски парламент, съобщи еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел на конференция, посветена на киберзаплахите.
 
Със симулацията ще се провери успяват ли държавите членки да обменят информация в реално време и да противодействат на кибератаки. До края на този месец ще заработи и система за ранно предупреждение, каза още еврокомисарят.

БГНЕС

„Целта е в реално време да бъде обменяна информация между държавите членки по отношение на два важни въпроса - от една страна, има ли заплаха за интегритета на европейските избори и втора - заплахата с какъв произход е - външен или вътрешен на ЕС. Знаем, че над 30 държави са източници и на дезинформация и на кибератаки. Това, което мен ме интересува е какъв е европейският отговор. Ние да бъдем много по-подготвени.“
 
61% от европейските граждани се страхуват от кибератаки на предстоящите евроизбори, посочи още Мария Габриел. Тя допълни, че Европа изостава по отношение на инвестициите в киберсигурността. САЩ инвестират над 10 пъти повече. Еврокомисарят припомни необходимостта от киберексперти. В момента в Европа не достигат 300 хиляди експерти по кибер сигурност, посочи Мария Габриел.

В конференцията на тема „Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи“ участваха и Цветан Цветанов, и Йорданка Фандъкова.

„Европейските избори ще покажат какво е нивото на киберсигурността в ЕС. Макар и за някои граждани европейският вот да не е най-важната или интересна тема, изключително важно е по време на тях гласът на хората да бъде защитен“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той обясни, че онлайн средата се променя ежедневно и вследствие на това се предлагат все повече възможности и услуги. В тази връзка Цветанов посочи, че непрекъснато пада възрастовият праг на децата, които са активни онлайн и това задължава ежедневно да се разясняват потенциалните заплахи.

Руски хакери са заподозрени за кибератаки срещу ЦИК и МВР

"Столична община като партньор работи за създаване на различни образователни форми по сигурност в интернет. В края на миналата година подкрепихме Платформа за образование и иновации в киберсигурност чрез подписване на споразумение между Военна академия “Г. С. Раковски”, Асоциация за развитие на София, Софийски форум за сигурност, Българско ядрено дружество и Национална браншова организация за електрическа мобилност. Една от целите на тази платформа е разработване и предоставяне на различни образователни формати по киберсигурност. През този месец се предвижда да бъде обявена онлайн анкета, която цели да събере информация за познанията по сигурност в интернет сред ученици от софийските училища", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Анкетата ще бъде доброволна. Тя е изготвена от Софийския форум за сигурност. Резултатите ще помогнат за идентифициране на образователни липси и съответно предприемане на мерки.

"Киберсигурността е едно от новите предизвикателства в нашето време" – заяви също кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ "дигиталната трансформация е променила начина на общуване и много сектори трябва да се справят с новите технологии. Затова обаче са нужни дигитални умения, които трябва да включват и познаване на рисковете. „40 000 души работят в IT сектора в София и това ни задължава непрекъснато да инвестираме в иновациите" – посочи Фандъкова. Според нея, за да се отговори на нарастващите предизвикателства в онлайн средата, трябва да се включат програми в средните и висшите училища за подготовка на експерти в киберсигурността.

Дисциплина „Информационна сигурност“ е въведена само в едно средно училище в столицата – 128 СУ в „Младост“. Информатика се изучава в над 70 училища от първи клас, а във всички трети класове вече е въведен предмет Компютърно моделиране. В 267 паралелки са въведени IT технологии като компютърна техника и технологии, цифров дизайн, приложна информатика.

В няколко университетa вече са открити магистърски програми по "Киберсигурност", а Столична община включва тази тема в Балканския хакатон, който организира миналата година заедно с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

На тема сигурност в интернет Столичната община подкрепя граждански проекти по Програма „Европа“. Един от тях е „Кой е срещу теб в мрежата“.