Технологиите трайно навлизат в българското школо
Технологиите трайно навлизат в българското школо / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Технологиите трайно навлизат в българското школо
49257
Технологиите трайно навлизат в българското школо
  • Технологиите трайно навлизат в българското школо

Увеличават се българските училища, които използват електронни технологии в класната стая, съобщиха от издателство „Просвета”. До момента са разработени 47 електронни учебника, а всяко училище разполага с поне една интерактивна дъска, която позволява да бъде управлявана чрез докосване с пръст. Електронното обучение е на същия принцип като традиционното, с тази разлика, че притежава допълнителни ресурси като анимации, звук и игри, което според издателите е в улеснение на учениците.

Електронният буквар изглежда като хартиения учебник, само че съдържа допълнителни ресурси. Това разказа Милена Константинова от редакция Електронно книгоиздаване към „Просвета”. „Това е допълнителен ресурс - интерактивна задача, с която под форма на игра децата се научават на правопис”, обясни тя.

Константинова обясни, че в началото на учебната година са били разработени електронни варианти на 47 класически учебника. „Това са всички предмети за 5-ти и 6-ти клас, някои за първи - букварчето и математиката работят вече в училище, а също и езикови учебници за осми клас”, уточни тя.

Според издателите към днешна дата в страната няма училище, което да не разполага поне с една интерактивна дъска. „Има различни видове интерактивни дъски - това, както виждате, мога да го управлявам и манипулирам с ръце, което е много атрактивно за децата, особено за малките - от 1-и до 4-и клас - е изключително интересно. Има различна техника, учителят си пуска учебника на своя лаптоп, включва проектор и прожектира, дали на обикновена дъска или на интерактивна, няма значение, интерактивната е само опция”, каза още Константинова.

Цените на интерактивните дъски варират между 1000 и 5000 лева, обясниха от издателството. Цените обаче не включват лаптоп, проектор и консумативи, без които електронното обучение е невъзможно. Въпреки това, според експерти, процентът на продажбите на електронни технологии, в последната година се е увеличил от 4 на 17 на сто, както в световен мащаб, така и за страната ни.