Светлин Танчев: Утре решаваме дали да подкрепяме кабинета или да сме опозиция
Светлин Танчев: Утре решаваме дали да подкрепяме кабинета или да сме опозиция / снимка: Darikradio.bg, Людмил Кърджилов
Интервю на Кирил Вълчев със съпредседателя на БНС, част от БДЦ Светлин Танчев
83193
Интервю на Кирил Вълчев със съпредседателя на БНС, част от БДЦ Светлин Танчев
  • Интервю на Кирил Вълчев със съпредседателя на БНС, част от БДЦ Светлин Танчев

„Думата на 2015 г. За мен е безпътица. Нямаме ясна позиция, независимо дали става въпрос за пенсионна и съдебна реформа, или в икономически план. Лутаме се хаотично, правим крачка напред и две назад".

Това коментира в „Годината" на Дарик Светлин Танчев, съпредседател на БНС, част от БДЦ.

„Тази съдебна реформа не решава проблемите на системата като цяло, но я подкрепяме, защото е някаква стъпка в правилната посока", добави той.

Борисов не изключи избори две в едно догодина, чака Реформаторите да размислят

По думите му ситуацията в съдебната система и забавянето при електронното управление са двата бича на страната.

„В момента някои твърдят, че прокуратурата надделява и тя ще има повече влияние във ВСС. Но аз лично не смятам, че това е така, защото там остана и министърът на правосъдието, има и следователи, има и съдии, не виждам по какъв начин прокурорите чак толкова могат да надделяват или влияят в този процес", каза още Танчев.

Според него, познавайки похватите и начина, по който ГЕРБ функционират, едва ли може да вървят към коалиция с тях или подкрепа на управляващото мнозинство:

„Но все пак утре ще гласуваме и ще решим дали да подкрепяме управляващите или да сме опозиция. Не знаем още какво ще реши и РБ. Не очаквам обаче чак толкова радушна подкрепа за управлението".

Кънев: По-добре предсрочни избори, отколкото да управляват ГЕРБ, ДПС и АБВ

По отношение на кризата с бежанците Танчев обясни:

„Аз съм израснал в САЩ и смятам, че много внимателно и разумно трябва да гледаме на другите раси, хора, общества и невинаги да смятаме, че те ще ни вземат нещо. Аз съм против оградата, трябва да търсим други начини да взаимодействаме с бежаците. Още повече, че много наши сънародници са зад граница, не искам и тях да ги третират като хора втора ръка".

Той добави, че тези процеси винаги са се случвали и хората са мигрирали:

„Да участваме в образованието на тези хора, сами да осъзнаят какво е по-добро за тях, а не да се търсят само военни похвати".

За взимането на заеми от държавата Танчев обясни:

„Когато подкрепих заема, уверението беше, че ще видим пари, отиващи в електронно управление, пари ще се завъртят в икономиката. Това, което виждаме в момента е, че не е ясно точно за какво отиват парите. Проблемът не е, че ще вземем заем, а как ще го оползотворим. С тази политика сме заплашени от навлизане в дългова спирала".

Танчев заяви, че категорично ще подкрепят електронното гласуване:

„Електронното гласуване и електронното управление са неща, които наистина ще променят начина, по който функционира държавата".