Борисов не изключи избори две в едно догодина, чака Реформаторите да размислят
Борисов не изключи избори две в едно догодина, чака Реформаторите да размислят / darikradio.bg, Людмил Кърджилов
Борисов чака Реформаторите да размислят, не изключи варинт за избори две в едно догодина
83179
Борисов чака Реформаторите да размислят, не изключи варинт за избори две в едно догодина
Борисов чака Реформаторите да размислят, не изключи варинт за избори две в едно догодина
  • Борисов чака Реформаторите да размислят, не изключи варинт за избори две в едно догодина
  • Борисов чака Реформаторите да размислят, не изключи варинт за избори две в едно догодина

Премиерът Бойко Борисов обяви, че догодина в страната ще има избори „2 в едно" - предсрочни парламентарни и президентски, ако Реформаторският блок напусне управлението. В предаването „Годината" на Дарик министър-председателят предупреди Реформаторския блок, че излизане от сегашната управляваща коалиция ще доведе до нестабилност в страната за години напред. С необичайно твърд към коалиционния си партньор тон Борисов обяви, че при евентуална раздяла сега, ГЕРБ никога повече няма да си партнира с Реформаторския блок.

"Безумие е сега през зимата да правим предсрочни, после президентски избори", каза министър-председателят. До есента ще управляваме в малцинство с Патриотичния фронт и АБВ", обясни той.

Стабилността да продължи, пожела Борисов

Другият вариант е предсрочни избори веднага - февруари или март и дотогава безвремие и всичко спира, прогнозира Борисов. Март има парламентарни избори подреждат ни хората, но вече ГЕРБ и РБ няма да имат срещи, те няма да участват повече в общо правителство, аз с ДПС коалиция няма да направя, въпреки техните опорни точки това да говорят, продължи той. Но не изключи БСП.

В същото време отбеляза, че истинската му надежда е ДСБ като преценят днес, че убиват стабилността и тласкат страната към хаос, да си дадат сметка с кого ще управляват. Пожелавам им да станат първа политическа сила на предсрочните избори, но с кого ще направят правителство, с кой ще управляват, попита риторично премиерът.

Радан Кънев оттегля подкрепата си от Борисов и кабинета

Затова като се съберат довечера, тези всички сценарии да ги разиграят, препоръча им той. Аз съм им дал дума, че правителството ще изкара целия си мандат и че няма да го преформатирам с други партии, заяви още Борисов.

На въпрос ако се стигне до избори две в едно през 2016 година, дали самият той ще се кандидатира за президент, премиерът отговори: „Ще го мисля тогава. Моята истинска надежда е, че като се срещнат, като си говорят, като преценят хаоса, към който ще тласнат страната и ние ще ги посочим с пръст, че това са хората, които убиват стабилността, да размислят".

Реформаторите били виновни за неприемането на важните промени в Конституцията

Бойко Борисов обвини Реформаторския блок за неприемането на важните промени в Конституцията, които се отнасят до уредбата на съдебната система. Според него излишно „самоизтъкване" довело до това развитие в парламентарната зала по време на гласуването.

„Не може да си партия дори по-малка от опозиционните и да кажеш, че само това, което ти кажеш, само това, което ти предложиш, само думичката „аз" е гарант, че нещо ще се случи и няма да се случи. Да, бяхме го приели, но какво чухме през последната седмица, че моторът на всичко това са Кънев и Христо Иванов, а не ГЕРБ, не аз, не правителството. Вие видяхте, че при гласуването, тъй като тези хора съумяха така да изострят отношенията с другите политически сили, като започнеш с обръщенията към техните председатели, като започнеш с непрекъснатите уязвими реплики към тях, да направят така, че ако реформата беше на ГЕРБ и на правителството, тя щеше да мине без никой да се замисли дори по тази тема, но когато казваш ако Христо Иванов и Радан Кънев не се приеме тяхното, това вече няма да е реформа".

Христо Иванов през погледа на Борисов

Премиерът Борисов даде интересна оценка на правосъдния министър в оставка Христо Иванов. Говорейки за обвиненията на Иванов, че министър-председателят му е казал всяка промяна в съдебната система да бъде съгласувана с главния прокурор Сотир Цацаров, Бойко Борисов описа началото и края на общата им работа в правителството.

Христо Иванов има две лица - едното е пред мен от времето когато дойде в централата на ГЕРБ заедно с Румяна Бъчварова и каза, че аз съм най-добрият, готов е да работи, да остане министър, да работим заедно. През цялото това време, до онзи ден, до даването на оставката включително, когато дойде в моя кабинет, прегърнахме се, целунахме се, с най-добри чувства. Половин час си говорихме само най-хубави неща - колко много сме успели и в същото време той излиза и казва нещо, което изобщо не е така".

Кой ще седне на стола на Христо Иванов?

По думите на Борисов името на новия правосъден министър ще стана ясно във вторник.

„Предложението за министри, и тук искам да обърна специално внимание, че ние за квоти не сме говорили, въпреки голямата разлика в резултатите, които имах Реформаторския блок и ГЕРБ на изборите, а търсехме възможно най-подходящи хора за определените постове", посочи Борисов. „След като си минат събранията или срещите, които имат партиите в РБ , надявам се вторник да се съберем и да определим новия министър. Разбира се, че аз като премиер имам последната дума, но в случая кандидатурата трябва да бъде от двете партии, които са в коалицията. Разбира се би било добре и Патриотичния фронт и АБВ, които ни подкрепят, също да я одобряват", каза още премиерът.

Според него думата на 2015 г. е „стабилност". „Винаги съм я повтарял, защото в такъв раздробен парламент и тежка конфронтация между политическите партии, с обща воля успяхме да постигнем тази стабилност.