Станишев: Ние искаме да видим ЕС по-силен и по-сплотен
Станишев: Ние искаме да видим ЕС по-силен и по-сплотен / Снимка: Sofia Photo Agency
Ние искаме да видим Европейския съюз по-силен, по-сплотен и по-ефективен в съвременните реалности, стъпвайки на общите ценности и принципи. Това каза министър-председателят Сергей Станишев в словото си на тържественото заседание на Народното събрание по повод на приемането на България в Европейския съюз.

По думите му това означава, че България активно ще участва в преодоляването на затрудненията с европейската конституция, което ще бъде един от приоритетите на германското председателство. Ще дадем нашия принос и в такива актуални и важни политики на ЕС като общата външна политика и политиката на сигурността, общата енергийна политика и много други приоритети на Европа, посочи министър-председателят.

Той отбеляза, че и като пълноправен член на ЕС България има свои национални интереси – политически, икономически, културни. Важно е да ги формулираме и реализираме не в конфронтация, а в диалог, в хармония с европейските ни партньори, защото принципът на развитие на ЕС е солидарността, търсенето на общия успех, а не егоистичният подход на една или друга държава, допълни премиерът.

Според него първата година от членството на страната ни в ЕС вероятно ще бъде и най-трудната. Тя включва процес на цялостна адаптация на българските институции, икономиката, неправителствения сектор в реално функциониране според европейските правила в пълния им обем. Премиерът припомни приетия от правителството план за действие за 2007 година, който съдържа над 250 мерки, произтичащи от членството на България в ЕС.

Като важен елемент от членството на България в ЕС премиерът отбеляза продължаващата работа на Народното събрание и Министерския съвет по редица важни законопроекти. Сергей Станишев апелира парламентът приоритетно да разгледа конституционните промени, промените на гражданския процесуален кодекс, промените в закона за чужденците в България, законопроекта за избиране на представители на България в Европейския парламент, промените в закона за местните избори,

проекта на закон за електронните съобщения, законопроекта за медицинските изделия, за лекарствените продукти в хуманната медицина - по думите на премиера все въпроси свързани и с прилагането на европейското законодателство и с успешното преодоляване на мониторинга, който Европейската комисия ще осъществява, особено в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Министър-председателят подчерта, че правителството ще положи всички усилия в постигането на по-сериозни и конкретни резултати в областта на съдебната реформа, в борбата с организираната престъпност и корупцията. Ние ще трябва да положим усилия за усъвършенстване на механизмите за координация вътре в България по въпросите на ЕС, защото от 1 януари сме длъжни на всички европейски форуми, срещи, институции, експертни нива да имаме своя добре аргументирана, подготвена и консултирана с партньорите ни позиция, допълни Сергей Станишев.

В обществото има високи очаквания, свързани със средствата от европейските фондове, каза премиерът. Има натрупан опит от последните 6-7 години при усвояването на предприсъединителните инструменти, имаме опит и от проблемите, които съществуват в тази област, допълни той. Според министър-председателя не трябва да се мисли, че всички проблеми в българското общество ще бъдат решени за сметка на европейските фондове, защото през първите 3 години обемът на финансиране на структурните и кохезионния фонд са приблизително 2,3 милиарда евро, което ще бъде по-малко от капиталовите разходи на българските национални бюджети. Това обаче е един много сериозен ресурс и ние сме длъжни да създадем добра, прозрачна организация за усвояването му, каза Сергей Станишев.

През следващите години всички заедно трябва да положим много усилия за да направим така, че България да бъде сред успешните страни в ЕС, да се превърнем в добър пример и след като издържахме зрелостния изпит за членството ще трябва успешно да се научим да плуваме и в европейските води, отчитайки всички европейски реалности, каза министър-председателят.

В словото си пред парламента премиерът отбеляза, че членството на България в ЕС е била една от малкото каузи, обединяваща българското общество и преодоляваща политическите различия. Убеден съм, че тепърва всеки българин ще започва да

усеща позитивните ефекти от това членство, допълни премиерът. По думите му процесът на евроинтеграция не би бил възможен, ако липсваше процеса на взаимодействие между институциите, ако нямаше реален диалог и съвместна работа за изпълнение на европейските стандарти и критерии. Пред последните 16 месеца Народното събрание е приело повече от 150 законодателни акта, пряко свързани с членството на страната ни в ЕС, отбеляза премиерът.

Членството на България в ЕС е един огромен прозорец от възможности за България и за всеки българин, но той е натоварен и с много трудности и много предизвикателства, които трябва успешно да преодолеем, каза Сергей Станишев. Според него най-лошото би било да изпаднем в самоуспокоение. Затова искам да подчертая политическата воля на правителството да продължим с процеса на реформи на модернизация на България, каза министър-председателят.

По думите на премиера България не влиза в ЕС като консуматор на сигурност, на икономически възможности, на възможности за инфраструктурно развитие.

"България влиза в ЕС със самочувствието на държава, която има своя реален принос за развитието на европейската цивилизация, с богата култура, историческо наследство, образование. България влиза с високи темпове на икономически растеж - над 6,3 от БВП за миналата година, с финансова стабилност, със способността ни бързо да се адаптираме към промените в съвременния свят, което понякога е дефицит в старите

страни-членки. България влиза като атрактивна дестинация за чуждите инвестиции - за миналата година техният размер надхвърля 3,5 милиарда евро. В страната ни еврооптимизмът и подкрепата за европейската идея преобладават и това също не е малоценно, отчитайки съвременното състояние на ЕС и наша обща задача е да не допуснем евроскептицизмът да се развие и в нашата страна", подчерта премиерът Станишев.

Той заяви, че страната ни има намерение и като пълноправен член на ЕС да съдейства активно за намирането на обща по-активна политика на ЕС по отношение на Западните Балкани и на Черноморския регион. България има какво да даде и в политически и в експертен план и с отношенията ни със съседите в региона, допълни премиерът.