Сребърната чиния не бе продадена
Сребърната чиния не бе продадена / netinfo

Византийската сребърна чиния от 12-ти век, която беше предложена на търг от лондонската аукционна къща “Кристис” не е била продадена. Това съобщиха за “Дарик радио” от пресслужбата на аукциона.

Според “Кристис” интересът към чинията е бил слаб. Най-високата предложена цена при анонимното наддаване е била 240 хиляди британска паунда, при минимална цена от 300 хиляди британски паунда. Чинията ще бъде върната на собственика, който я е предложил на “Кристис”, съобщиха още за “Дарик” от аукционната къща.

Търгът на „Кристис” предизвика скандал у нас след като иманяр обяви, че лично той е изкопал чинията през 1999 г., а впоследствие тя е била незаконно изнесена от България. Пред Дарик иманярят Найден Блангев разказа как той е открил чинията и още 11 съда в местността „Калето” край Пазарджик.

Министърът на културата Стефан Данаилов и главният прокурор Борис Велчев изпратиха писма до "Кристис" с искане търга да бъде отменен. След молба от страната на Върховна касационна прокуратура английски съд издаде заповед чинията да бъде иззета от аукционната къща. Адвокатите на „Кристис” обаче обжалваха заповедта и тя беше отменена. Така се стигна до провеждането на търга, на който беше предложена сребърната чиния.

От „Кристис” нееднократно заявяваха, че никога не биха си позволили да изложат на търг предмет, за който има съмнения, че е откраднат или незаконно придобит. След края на търга от Върховната касационна прокуратура коментираха, че най-вероятно ще бъда назначена международна техническа експертиза на чинията, в която ще участват и български учени. Основната цел ще е да се установи дали по нея има някакви отпечатъци.