Спряха продажбата на античната сребърна чиния в Лондон
Спряха продажбата на античната сребърна чиния в Лондон / netinfo

Българската прокуратура предотврати продажбата в Лондон на уникалната сребърна византийска чиния с произход от България. Търгът в аукционна къща "Кристис" в Лондон за продажбата ще бъде спрян. Това съобщи завеждащият отдел "Международно правно сътрудничество" към Върховна касационна прокуратура прокурор Камен Михов.

Михов съобщи, че след предприетите от страна на българската прокуратура адекватни мерки и установеното от ръководения от него отдел добро международно сътрудничество, след депозирането от българската страна на молба английски съд да запорира и изземе уникалния съд, такава заповед е издадена.

Тя ще бъде връчена на 9 ноември на аукционна къща „Кристис”, което означава, че насроченият за същата дата търг ще бъде спрян. След това има две възможности: или уникалната сребърна византийска чиния с произход от България, да бъде иззета и да стои в полицията, или да остане в аукционна къща „Кристис”, но тя да няма право да я отчуждава, съобщи още Камен Михов.

Сребърна чиния, открита у нас, беше обявена за продажба на търг в Лондон на 9 ноември за 1.45 млн. лева от британската аукционна къща "Кристис". Предполага се, че тя е част от комплект и е била притежание на кръстоносци, преминали през България през XII век или на византийски аристократи. Комплектът е от 14 съда.

Междувременно иманярът Найден Блангев обяви, че именно той е изкопал съкровището преди близо 7 години. "Съкровището го открихме чрез металотърсач в една местност край Пазарджик. Това е стара римска крепост", обясни Блангев.

Той твърди, че е бил подведен от пазарджишкия дилър на археологични ценности Бойко Цветанов. Платиха ми 3000 марки, които обаче се оказаха фалшиви, обясни той. Блангев беше категоричен, че никога не е знаел, че съкровището отива в частни ръце.

"Бях уверен, че съкровището го гледа професор от Националния исторически музей и мислех, че отива в държавата", каза Блангев, като подчерта, че иска съкровището да се върне в страната ни.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров обясни, че има проблем с факта, че иманярът не е направил фотографии. Той обаче изрази надежда, че дилърите, които Блангев сочи, разполагат със снимки. Вероятно у нас е идвал и един лондонски експерт, който също може да има фотографии, каза още проф. Димитров. От британската аукционна къща "Кристис" твърдят, че съкровището е открито през 1903 г., но според Блангев то е намерено през 1999 г.