Спор в НС заради охраната за учителския протест
Спор в НС заради охраната за учителския протест / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Премахване на загражденията около сградата на Народното събрание поиска опозицията в началото на парламентарния ден.

След като председателят на парламента Георги Пирински отказа да подложи предложението на гласуване, депутатите от всички опозиционни парламентарни групи напуснаха залата в знак на протест.

От опозицията настояха да узнаят кой е разпоредил разполагането на металните заграждания и засиленото полицейско присъствие около сградата на парламента.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински отвърна, че по правилник той отговаря за охраната на парламента и затова е дал заповед за разполагане на полиция и заграждения. Причина за решението е била закана на учителите да разположат жива верига, както и съвпадението по време и място на още няколко граждански протеста. Пирински съобщи, че приеме среща със стачния комитет, само ако бъде свалена живата верига около парламента.

От най-интелигентната част на обществото ли се пазите, попита Иван Костов, който пръв поиска свалянето на загражданията. Лидерът на ДСБ призова премиера Сергей Станишев да дойде в парламента и да признае пред стачкуващите учители, че ги е излъгал с предизборни обещания, подобно на унгарския си колега.

Яне Янев от ОДС предупреди, че това управление ще докара държавата до банкрут. Той заплаши, че следващата седмица протестите ще станат още по-масови, тъй като към учителите и горските работници ще се присъединят още съсловия.

Лидерът на парламентарната група на левицата Михаил Миков репликира, че сегашният социален статус на учителите е плод на управление на десницата, която сега инспирира учителския протест. Миков напомни, че опозицията в миналото участва в палежа на Народното събрание и я прикани да бъде по-отговорна в днешната ситуация, когато се търси решение чрез преговори. Той обвини десницата, че превръща един синдикален протест в политически.

Междувременно парламентът гласува на първо четене създаването на Национална агенция „Сигурност”, която обединява в себе си Национална служба „Сигурност”, Военното контраразузнаване и Агенцията за финансово разузнаване.