/ БГНЕС
КТ "Подкрепа" и КНСБ внесоха 101 000 подписи в социалното министерство с искания за повишаване цената на нощния и извънреден труд.

"На първо място уреждане на заплащането на нощния труд. Заедно с него се иска да се заплаща и времето за разположение. Хората искат достойно заплащане и на извънредния труд", посочи исканията на работещите председателят на КНСБ Пламен Димитров и обясни, че такъв труд трябва да се допуска само в производствата с непрекъсваем процес.

Той каза, че подписите са били събрани по време на пандемията и те отразяват исканията на всички сектори на икономиката, от всички региони на страната.
Димитров обяви, че ще продължат да работят и по въпроса нощният труд да бъде обвързан с основната, а не с минималната, работна заплата.

„С тази подписка ние повдигаме тези няколко въпроса да бъдат надлежно и законосъобразно уредени в Кодекса по труда, в отворения му за изменение времеви прозорец. Ние не предлагаме да се договаряме с работодателите, дори с МТСП. Ние предлагаме правни аргументи, които доказват нашата правота и изискваме да се спази законодателството, което е нарушавано над 20 години в България от всички предишни правителства“, заяви Димитров.

Колегата му от КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов уточни, че хората искат да се прилага сумирано работно време само там, където това е неизбежно.
„Да се спре разхищаването на извънреден труд в България чрез икономически мерки и въвеждане на различни начини за неговото доплащане, което да е значително по-високо от сегашното“, подчерта той и добави, че ще продължат да настояват за ограничаване на полагането на извънреден и нощен труд. Според него масово се злоупотребява с тези видове труд.

„В България над 400 000 човека системно полагат нощен труд“, обяви Манолов.

От своя страна социалният министър Деница Сачева благодари за инициативата на двете най-големи синдикални организации.

„Предложенията, които са свързани със сумираното работно време, част от тях са намерили отражение в настоящите ни предложения за изменение на КТ по отношение на намаляване на времето на сумирано работно време от 6 на 4 месеца“, заяви тя и добави, че промените предстои да бъдат обсъдени и със социалните партньори.

Сачева припомни, че са направени стъпки и по отношение на нощния труд.

„От 1 януари 2021 г. 0,15% от минималната работна заплата да бъде допълнителното възнаграждение за нощния труд, но не по-малко от 1 лв.“, посочи министърът и добави, че в рамките на следващия месец това решение се очаква да бъде прието от Министерския съвет.

Тя обеща, че диалогът по отношение на нощния труд ще продължи и ще бъдат посочени секторите, в които нощният труд е неизбежен.

Сачева добави още, че по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъде обсъден и новият дизайн на мярката 60/40.
БГНЕС