/ Thinkstock/Getty Images
България ще може да изнася дрехи „втора употреба“ за страни от Третия свят, ако системата за събиране на текстилни отпадъци у нас се развие. Това стана ясно от думите на Сирма Желева, експерт преработване на отпадъци във фирма за преработка на текстил и дрехи втора употреба. В същото време внасяните у нас дрехи втора употреба могат да поскъпнат, ако бъдат приети готвените промени в Закона за управление на отпадъците, с които се създават условия за въвеждане на нова такса върху текстилните изделия и обувките, алармираха от Асоциацията на вносителите на дрехи втора употреба.
 
Колко текстилни отпадъци изхвърляме, ще се опитат да разберат от Министерството на околната среда и водите със създаването на регистри на производителите и вносителите на текстил и обувки у нас.
 
Целта, според министерството, е да се оптимизира системата за обезвреждане на текстилни отпадъци или иначе казано – те все повече да се рециклират, а не да замърсяват природата.
 
Промяната обаче може да доведе до нови такси за вносителите на дрехи втора употреба. Защо става ясно от думите на Сирма Желева, експерт преработване на отпадъци:
 
„От законова и екологична гледна точка след като преминат дрехите през процес на подготовка за повторна употреба, тези от тях, които са годни в този си вид за ползване повторно, би трябвало да се реализират повторно като дрехи. Съответно дрехите, които биват събрани в страни с по-висок стандарт отиват към страни с по-нисък стандарт“.
 
И така внасяните у нас дрехи втора употреба всъщност имат статут на текстилни отпадъци, а вносителите им ще трябва да плащат така наречената продуктова такса, която ще обезпечава бъдещото им обезвреждане.
 
От своя страна пък българските фирми за събиране на текстилни отпадъци ще могат да събират повече дрехи у нас, след което да ги изнасят за третия свят.