Шефове на болници настояват за райониране на Спешната помощ в София
Шефове на болници настояват за райониране на Спешната помощ в София / Sofia Photo Agency, архив
Шефове на болници настояват за райониране на Спешната помощ в София
62833
Шефове на болници настояват за райониране на Спешната помощ в София
  • Шефове на болници настояват за райониране на Спешната помощ в София

Да се извърши райониране на Спешната помощ в София и тя да бъде оказвана в неповече от четири или пет утвърдени болници. Това предложиха директорите на големите столични лечебни заведения на среща със здравния министър проф. Николай Петров.

В момента пациентите, при които се налага спешна помощ, се транспортират до 41 различни лечебни заведения в столицата, обясни изпълнителният директор на „Св. Анна" д-р Димитър Димитров. Ако това се промени, според лекарите от една страна ще се спести време, а от друга - ще се повиши качеството на оказваната помощ.

Районирането на спешната помощ е напълно възможно да стане, но е въпрос на решение от страна на Здравното ведомство, поясни шефът на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев: „Смисълът е, че в тези големи болници разполагат с изключително много специалисти по вид и брой. Т.е. по пълноценно ще бъдат обслужени болните".

Златният стандарт от 20 минути за достигане до адрес обаче може да бъде постигнат със сигурност, ако бъде увеличен и броят на екипите, смята д-р Димитров от „Св. Анна". Според него обаче, това няма как да се случи при служебното правителство: „Това е проблемът със синдикатите, който ще се решава при следващи колективни трудови договори. Т.е. ние трябва да има 2-3 пъти повече екипи, особено за София-град. Ако в момента има 20 екипа д-р Гелев, трябва да има 60 екипа - първа смяна, втора смяна и трета смяна".

Директорите на болници настояха и за създаването на нова методика за финансиране на лечебните заведения. За 2014-а година те предлагат на лечебните заведения да се заплаща на база реално преминали пациенти. Според Димитров е необходимо и цените на клиничните пътеки да бъдат увеличени поне с 40%: „На някои от пътеките, други имаме и 60-80 процента".

От 2009-а година до този момент цените на клиничните пътеки не се вдигнаха, категоричен бе Димитров.