Румяна Желева: Държавата е длъжник на всички българи
Румяна Желева: Държавата е длъжник на всички българи / снимка: DarikNews
Румяна Желева: Държавата е длъжник на всички българи
19923
Румяна Желева: Държавата е длъжник на всички българи
  • Румяна Желева: Държавата е длъжник на всички българи

Една от срещите на кандидатите на ГЕРБ за депутати в Европейския парламент беше в сградата на ДКЦ 7 в София. Предварително обявената тема беше свързана с проблемите на здравеопазването, но кандидатите отговаряха на въпроси и от други области.

Срещата на кандидатите на ГЕРБ за депутати в Европейския парламент Румяна Желева, Андрей Ковачев и Моника Панайотова започна с минута мълчание в памет на жертвите от катастрофата до Ямбол. След това обаче на тримата не бяха спестени различни въпроси. Първият нямаше нищо общо с медицината, а с банките - може ли Европейският парламент да направи така, че банките да дават кредити при еднакви условия в различните държави, а не в България кредитирането да е скъпо за клиентите.

Ето отговора на Румяна Желева: В Европейския парламент, в края на този мандат, ние гласувахме върху една директива, която цели да задължи банките да отделят много по-големи резерви в случай на риск и рискови инвестиции. Това е само една директива и го увеличихме на 5 процента, защото в момента не съществуваше такова изискване изобщо да покриват такъв риск и всяка банка си го определяше сама. Това е само една директива, която е част от много голям пакет за регулация на банките и финансовите институции. Абсолютно съм съгласна с подтекста на вашия въпрос, а той е, че банките, които са едни и същи, те са интернационални и са мрежи, които оперират в отделните държави, за тях големият проблем е, че няма наднационален регулатор. И това в момента е факт, и всички го признаха, когато се случи кризата. САЩ и държави от ЕС като Великобритания и Ирландия тотално отказват да се въведе такъв механизъм. На наднационален, например европейски регулатор, защото банките са укрупнени и имат някаква шапка, която е глобална така да се каже. Тази криза нямаше да я има, ако през 2006 година в Германия Тони Блеър, който е представител на европейската левица и Гордън Браун, който също не е от европейската десницата, а напротив е от левицата, отказват. Тогава за първи път имат такъв дебат - да се въведе такава регулация. Аз знам, че вие имате предвид България. В България капиталът е много скъп. Парите са много скъпи и банките използват тази ситуация. Трябва да направим сравнение. Има държави, в които са по-благоприятни условията, но там да намерите кредит е много по-лесно, отколкото тук. И те в момента правят това, което пожелаят, защото няма кой да ги контролира. Аз ви уверявам, че ЕС и в частност ЕП, се занимава с този проблем. Всички го осъзнаха.


Представител на пациентска организация попита дали ще бъде гарантирано правото на българските пациенти да се лекуват в чужбина и дали достъпът им до съвременно лечение ще се улесни. Румяна Желева обясни, че България също има вина за пропуските в областта, защото не е подписала важни документи. Освен това, добави Желева, Европейската комисия не може да налага промени в здравното законодателство на отделните държави:

Румяна Желева: В областта на здравеопазването, образованието, социалната политика, социалната защита Европейският съюз има само координираща роля и неговото законодателство се подчинява само на т.н. механизъм за координация. Никой не може да задължи България, за съжаление, да прилага европейските политически решения, да прилага европейското законодателство. Няма такъв начин. Вие ме питате какво ще направя, издействала съм да бъда избрана от 730 човека, това е уникална чест, да бъда говорител на ЕП за тази конвенция. Уверявам ви, че съм била в контакт с всички европейски организации, които са шапките на организациите на хората с увреждания и представляват всички тях във всички държави членки. За съжаление аз нищо не мога да направя, защото не мога дори да кажа на Министерството на труда и социалната политика правете повече за хората. 10 процента от хората в Европа и в света са хора с увреждания. Всеки един от нас във всеки един момент може да се превърне в човек с увреждане. Излиза на улицата и нещо му се случва и той става човек с увреждания. Аз съм човек с увреждания, нося очила. По стандартите на Световната здравна организация аз също съм човек с увреждания. Искам да ви кажа, че държавата ни е длъжник. Тя е длъжник на здравите, а да не казваме, нали знаете какво е определението за нашата здравна система, сигурно по-добре от мен. Да не дава Господ да си болен. Това може ли да е определение в европейска държава за качества на здравната система. Аз мисля, че в този сектор просто се налага кардинални реформи. За хората с увредения трябва да се направи най-елементарното, а то е достъпност.

След това Румяна Желева и Моника Панайотова се срещнаха със студенти от Техническия университет в София.