Повдигнаха обвинение на председателя на Селскостопанската академия проф. д.н инж. Мартин Банов заради разкритата схема за изграждане на фотоволтаици върху земеделски земи, предаде БНТ.

С обвинение е и зам.-директорката на института "Пушкаров" Венета Кръстева. За тях ще бъде внесено искане в Софийския градски съд за постоянен арест.

Схемата за измами със земеделска земя разследват антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР.

Полицейска акция в няколко града заради измамна схема със земи

Собственици на земеделска земя са променяли статута ѝ, като са представяли документи за прекатегоризация от плодородна почва с високи качества в такава, която не става за земеделски нужди. По този начин за успявали да получат разрешителни за изграждането на фотоволтаици.

Източници от разследването твърдят, че за целта със съдействието на председателя на Селскостопанската академия и на висш служител в института "Пушкаров" са променяни пробите на земята, за да докажат, че тя не става за земеделска и е от по-ниска категория.

Полицейска акция се провежда в София, Варна, Кърджали и Сливен, предаде по-рано NOVA. По първоначална информация се претърсват жилища и работни места на служители в конкретни общини.