Украинският командир Олех Романов отваря през април своя обучителен център за оператори на дронове. Оборудвани с камера, безпилотните летателни средства помагат на управляващите ги да виждат всичко, над което се движи дронът, предаде Voice of America (VOA).

Романов, командир на противотанков батальон, решава да направи подобен център, когато вижда войници как тренират на противотанковите ракети „Джавелин“. За тях е имало симулатори, но не е имало обучителен център за управление на FPV дронове (first-person view - изглед от първо лице). Своеобразното училище подпомага на пилотите да навигират дроновете през труден терен, като създава изкуствени препятствия.

Офанзивата на Русия в Харков: Каква е целта на Путин

„Врагът се крие в окопите и зад огражденията, или избират сгради в окупираните територии за покритие. Затова създадохме курс, с който помага на войниците да се научат как да не губят дроновете и да не ги разбиват в стените“, заявява той.

Украинката Вореника Бомко се записва, защото иска да се присъедини към Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), тъй като разбира, че без специализирано обучение, тя не би била полезна на бойното поле. На този етап тя тренира със симулатор и вече е ударила първия си танк. Самите симулатори също са разработени от украински специалисти. Обучението в курса също така включва сглобяване на дронове и зареждане с муниции. Интензивният курс трае една седмица, а след това участниците минават през теоретични и практически изпити.
Voice of America (VOA)