Проверяват дали сред контактувалите с Красьо има и депутати
Проверяват дали сред контактувалите с Красьо има и депутати / снимкa: Sofia Photo Agency
Проверяват дали в списъка на контактувалите с Красьо има и депутати
23194
Проверяват дали в списъка на контактувалите с Красьо има и депутати
  • Проверяват дали в списъка на контактувалите с Красьо има и депутати

Парламентарната комисията за борба с корупцията ще изиска от главния прокурор Борис Велчев целия списък на контактувалите с бизнесмена Красимир Георгиев, по известен като Красьо от Плевен, за да се установи дали сред тях има и депутати. Това съобщи председателят на комисията Яне Янев. Той обаче отказа да заяви категорично дали има данни за подобна комуникация.

Яне Янев обяви, че ако подобна комуникация бъде доказана и тя е инициирана от депутати, комисията за борба с корупцията ще образува преписка до главния прокурор Борис Велчев искане за снемане имунитета на народните представители, осъществили контакт с Красьо. Янев отказа да даде повече информация по въпроса, тъй като по думите му тя е класифицирана.

Комисията с борба с корупцията реши също така да се създаде съвет за координация съвместно с комисията за превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет. Председателят на комисията Цони Цонев каза, че целта на съвета за координация ще е подобряване на сътрудничеството между двете комисии и създаване на по-добра координация на работа при превенцията на корупцията. В съвета ще има и представители на МВР, Министерството на правосъдието, Инспектората към ВСС и Върховната касационна прокуратура. Първото заседание на новия съвет ще бъде на 18 ноември. 

Междувременно стана ясно, че Комисията за бора с корупцията не е открила наличие на конфликт на интереси по отношението на назначаването на Трайчо Трайков за министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Становището на комисията е по повод на внесения от Коалиция за България сигнал, според който назначението на Трайков е противозаконно, тъй като преди това е бил прокурист в електроразпределителното дружество EVN, следователно няма право 12 месеца да заема публична длъжност и да се разпорежда с държавно имущество.

Комисията реши единодушно, че длъжността прокурист не попада в ограничителните дефиниции на закона и назначението на Трайков е законосъобразно.