Проф. Начев: Здравна карта и реалистичен основен пакет - това ще са знаците, че реформата се случва
Проф. Начев: Здравна карта и реалистичен основен пакет - това ще са знаците, че реформата се случва / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. Начев: Здравна карта и реалистичен основен пакет - това ще са знаците, че реформата се случва
80681
Проф. Начев: Здравна карта и реалистичен основен пакет - това ще са знаците, че реформата се случва
  • Проф. Начев: Здравна карта и реалистичен основен пакет - това ще са знаците, че реформата се случва

Ако в началото на следващата година няма национална здравна карта и няма основен пакет от здравни дейности, съобразени с реалността - това ще е показател, че никаква реформа не е направена. Коментарът е на директорът на болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.

В интервю за Дарик на старта на второто издание на проучването „Най-добрите лекари” националният консултант по кардиохирургия посочи, че се увеличава броят на младите хора със сърдечно-съдови заболявания в страната, но заради по-голямата продължителност на живота расте и броя на пациентите над 70-80 г.

„Ако предлаганото има добър смисъл, т.е. не е лишено от логика, не виждам защо трябва да се плаши някой. Естествено, ако предлаганото нарушава финансови интереси, то плаши. Аз ви казвам, че ако има хора, които са против тези предложения, които сега се дават за реформата, значи неминуемо са свързани с някакви финансови интереси”, коментира проф. Начев.

Министър Москов: Здравният модел на България е бил счупен през 2013 г.

„Аз съм реалист. Ако на 1 януари 2016 г. няма Наредбата 40 за пакет на Касата, който да е съобразен с реалностите, в който да са застъпени дейности, които да са правилно оценени и няма ли готова национална здравна карта, никаква реформа не е направена. На мен ми омръзна да се говори за реформи, които не се извършват досега. Сега в последно време не мога да кажа, че само се говори, защото доста неща се правят”, посочи той.

„Реформата в здравеопазването не е лесно нещо. Ето каква полемика сега, че ще има два пакета. Нищо лошо няма в това, че има два пакета. Най-малкото вече много по-малко заболявания, които не трябва да се лекуват в болнична обстановка, няма да се лекуват в болнична обстановка. Ще се лекуват в амбулаторна или домашна обстановка, където им е мястото”, обясни докторът.

„Парите, като пари от глава на населението, са нищо. Няма какво да се заблуждаваме. Тези пари не се харчат ефективно. Второто, което никъде го няма в Европа, съучастието на българина е огромно. 40-50% съучастие - това го няма в никоя система в Европа. При това голяма част от това нещо е нерегламентирано. Аз съм абсолютен противник на лимитите, две мнения няма. Защото това е административно-команден акт, това не е истината. Истината е контрол”, коментира още проф. Генчо Начев по повод планираните промени в здравеопазването.

Проф. Генчо Начев предложи още към научните дружества в здравеопазването да бъдат създадени комисии, които да дават оценка за качеството на лечението. По този начин хора, избирани от лекарското съсловие въз основа на личностните си качества, да определят спазвани ли са правилата за добра медицинска практика или не са. Болничният директор подчерта още, че е нужен и един регистър на недобрите медицински практики. Този регистър не е необходимо да бъде публично достояние, но трябва да е задължителен за лекарското съсловие, смята Начев.