Тодор Кантарджиев
Тодор Кантарджиев / БГНЕС
Две минути в микровълното и няма коронавирус, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести
"Доста колеги станаха коронолози и говорят какво ли не, това е опасно за обществото. Никой не се е задушил от маската, не е кой знае какво да го носиш това нещо, защото, когато някой дойде и разговаря с мен от метър и половина с маска, аз разбирам че ме уважава и пази моето здраве." Това заяви проф. Тодор Кантарджиев на брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.
 

Тодор Кантарджиев


Той отново повтори, че трябва да се внимават с медикаментите, които взимаме - да не се използват имуностимулатори в голямо количество, да не се предозира вигамин Д, по-добре с правилно хранене, физическа активност и добри емоции. При закупуване на храна за вкъщи от заведение, е добре да я затопляме за около 2 минути в микровълнова фурна. Така се гарантира, че, ако има коронавирус по парчето пица, например, то той ще бъде унищожен.

"Който не издържа, да не гледа по телевизията, защото нещата се преекспонират. Затова с удоволствие слушат, че маските не пазят. Маската ще спаси и от коронавирус", отсече проф. Кантарджиев.

Кантарджиев отново припомни важните практически съвети към хората. С уговорката, че вече го питат дали има лимонова плантация, той пак посъветва хората - при първа поява на хрема и дразнене в гърлото, да пият лимон с мед за спирането на вируса по пътя му към долните дихателни пътища.

Рекорден ръст на заразените с COVID-19 - 2760 са новите случаи


Кантарджиев е категоричен, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове.

"Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират, смята още той. В автобусите трябва да има маски, често дезинфекциране на ръцете и отворени прозорци, докато издържим", обясни още професорът. "Най-важното е контролът и самоконтролът. В момента случаите са толкова много, че ако широко не се възприемат бързите антигенни тестове, лабораториите са претоварвани. В училищата, тестът се прави от обучен медицински служител, в болниците, това е първият скрининг за коронавирус. 15-20 лева струва, това трябва да го има в Бърза помощ, трябва да се хващат случаите и да се изолират", каза професорът.

Той призова да има и контрол над храната, която се приготвя и продава за клиентите, като подсети, че за това отговаря БАБХ.

"И не трябва да разчитаме десетимата служители по контрол на РЗИ, а всички институции да се включат, на първо място БАБХ, след като казах, че трябва да контролират магазините, лично директорът на БАБХ ми се обади. Да има контрол над кетъринга, хората да са сигурни, 2 минути микровълнова печка - няма коронавирус", заяви той.

Скок с 50% на починалите българи от COVID-19 само за седмица

Кантарджиев допълни, че има бързи тестове за грип, които позволяват по-бърза реакция и навременното му лечение. По думите му гриповете не трябва да се подценява, а е необходимо навременното му лечение в зародиш. На същия принцип е и лечението на коронавирусът, уточни той. Вирусните инфекции започват от гърлото и трябва да се хванат там, преди да слязат надолу по белия дроб, с което може да възникнат усложнения.