Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
Правителството при инвестиционен разход, с който да се повиши мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции, се казва в прессъобщение на кабинета.

Силите за Специални операции (ССО) изпълняват задачи по трите основни мисии на Въоръжените сили, съобщават от правителствената пресслужба. Силите за Специални операции развиват и поддържат способности за провеждане на самостоятелни или съвместни операции във враждебна, непреднамерена или политически чувствителна среда. Това налага както използването на високо подготвен личен състав, който е в състояние да прилага специфичните тактики, техники и процедури, така и на съвременни защитени мобилни платформи за осигуряване на маньовър, огнева мощ и командване и управление, се казва още в решението.

С реализацията на проекта се цели достигане на изисквания над минималните за окомплектоване на формированията от ССО с необходимата автомобилна техника. Предвижда се и придобиване и експлоатация на съвременни защитени мобилни платформи за осигуряване на инфилтрация/ексфилтрация, медицинска евакуация, евакуация на техника, маньовър, огнева мощ, командване и управление на тактическите формирования от състав на Съвместното командване на специалните операции.

И още от целите на проекта: Изграждане на съвременна и устойчива комуникационна и информационна поддръжка на формированията от Съвместното командване на специалните операции изпълняващи задачи самостоятелно или във взаимодействие с конвенционалните сили в цялата Съвместна зона на операциите, а също и повишаване на мобилността, индивидуалната и колективна балистична защита и минимизиране на рисковете за живота и здравето на личния състав при провеждането на Специални операции. С проекта се цели и постигане на оперативна съвместимост със страните членки на НАТО и ЕС при участие в съвместни операции, както и преодоляване на дефицита от способности за покриване на изискванията на Цели за способности.

И още от решенията на кабинета - Приет е Актуализиран проект за инвестиционен разход „Модернизация на танк Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски“.

С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост.

Актуализираният проект за инвестиционен разход отчита необходимостта от доставка, монтаж и интеграция на КВ/УКВ радиостанции с вграден криптомодул, съобщават още от правителствения пресцентър.

Изпълнението на проекта ще допринесе за постигане на оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на България по отношение на колективната система за сигурност, аргументират се от кабинета.

И уточняват: Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътните войски. Като основно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини, те трябва да притежават способности за привеждане в готовност в кратък срок, точност, далекобойност, подобрена мобилност, живучест, оперативна маскировка и автономност.