По света да работиш в спешната помощ е въпрос на престиж
По света да работиш в спешната помощ е въпрос на престиж / netinfo

В началото на промените бяхме по-големи ентусиасти. Тогава вярвах, че за няколко години България ще направи поне основните крачки, ако не във всички области, то поне в медицината. Това каза пред бТВ генерал Стоян Тонев, зам.-кмет по здравеопазването в Столична община.

По думите му обаче еднаквият старт не е бил еднакъв. „Ние подценихме този начин на мислене в България, който винаги е бил повече уравниловка и едновременно с това индивидуализъм. Ние имаме такъв манталитет поради простата причина, че в България никога никой не е умирал от глад. Тогава, когато ние побеждаваме колективно, ние сме с 5-6 степени по-добри. Затова трябва отново да обединим усилията на хората и всеки да е мотивиран да работи”, каза той.

Генерал Тонев заяви, че трябва радикална промяна, за да се решат проблемите в спешната помощ. „Тя не включва само закупуването на 100 линейки. Нужно е 100% вдигане на заплатата, защото сега лекар с две специалности взима 700 лева”, поясни зам.-кметът.

Той се надява до месец да бъде реализирана и идеята му линейките на спешната помощ в града да са разположение на бензиностанциите в града. Целта е те да стигат по-бързо до адресите в кварталите.

Пристигането на линейката в един квартал като „Младост” или „Люлин” е по-бързо, отколкото в центъра. Ако ние искаме да имаме на средно ниво бърза помощ, ние трябва не с 10%, а със 100% да вдигнем заплатите на работещите там. Навсякъде в света да работиш в спешната помощ е въпрос на престиж”, посочи ген. Тонев.

Първоначално идеята беше пробно това да стане още в празничните дни между 1 и 6 май. Според ген. Тонев, веригите бензиностанции са откликнали на идеята, като са предложили да осигурят безплатно гориво за автомобилите и храна за екипите.