"Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци. Аз ще си спазя обещанието към българския народ, затова се надявам да имаме хубава дискусия за Северна Македония. Аз днес ще кажа на европейските си партньори, че докато Народното събрание не вземе решение по темата, българската позиция остава такава, каквато е". Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков от Брюксел.

"Аз винаги си държа на думата, та че независимо какво ще се случи в днешния ден и кой какво ще иска от мен, аз ще държа на нашата позиция. Темата за РСМ беше "мъглата", която се спускаше в общественото пространство с една-единствена цел - да се разклаща правителството, за да се крадат милиарди", добави той. 

По думите му той харесва френското предложение. "Надявам се, че в близките дни Народното събрание ще вземе решение по този въпрос", подчерта Петков.

"Не може от две седмици президентът да не свиква КСНС и да се крие на различни места и да казва "защитавал донякъде позицията, ама не я защитавал". Ако си президент на място, викаш КСНС, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме. Но, не", коментира той.

Във връзка с отменената вчера Външна комисия, Петков заяви: "Не може да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и след това да блокираш работата на Външната комисия. Това е абсолютна политическа подлост. Ако толкова се бият в гърдите, днес да отидат на комисия и след това да направят кворум. Нали бяха много стабилни и силни?”.  

Министър-председателят в оставка Кирил Петков ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което се провежда на 23 и 24 юни в Брюксел. Основните теми в дневния ред на лидерите ще бъдат по-широка Европа, ситуацията в Украйна, молбите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия, икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа, външни отношения.

Европейският съвет ще проведе стратегическа дискусия относно отношенията на ЕС с неговите партньори в Европа и начините за насърчаване на политическия диалог и засилване на сигурността, стабилността и просперитета на европейския континент. В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени и предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за създаване на Европейска политическа общност.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят различните измерения на руската военна агресия срещу Украйна и продължаващата подкрепа за украинската страна. Европейският съвет ще разгледа също кандидатурите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия.