Патриоти и червени депутати поискаха СЕМ да бъде закрит
Патриоти и червени депутати поискаха СЕМ да бъде закрит / Sofia Photo Agency, архив

Парламентът прие отчета на Съвета за електронни медии /СЕМ/ за периода 1 януари - 30 юни 2014 година и отхвърли отчета на регулатора за периода 1 юли 31 декември 2014 година. След гласуването депутати от Патриотичния фронт /ПФ/ и "БСП лява България" поискаха закриване на СЕМ.

В отрицателен вот Георги Божинов от БСП заяви, че с годините съществуването на СЕМ се превърнало в излишно и безсмислено. „С или без СЕМ, положението в българските медии, такова каквото е днес, не би се променило. СЕМ харчи абсолютно излишно и паразитно публични средства", заяви той. Според него проява на истинско реформаторство би било закриването на регулатора. Колегата му Янаки Стоилов заяви, че в България се завръща цензурата и много от медиите се използват за масови манипулации.

Депутатът от ПФ Слави Бинев поиска разпускане на СЕМ и разследване на неговия председател за покровителство на определени медийни картели. Заместник-председателят на парламента Красимир Каракачанов от ПФ заяви, че регулаторът или трябва да бъде реформиран, или закрит.

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова дебатите по отчета на СЕМ да бъдат лишени от емоциите на предизборната ситуация.

Пред журналисти председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви, че няма предвидени правни последствия от неприемането на отчета за второто полугодие на 2014 година. Атаките срещу регулатора са посегателство на свободата на словото, каза той. По думите му дебатите в пленарната зала не са били по същество, не е била казана нито една дума за отчета на СЕМ, а само общи лозунги. Според Лозанов съветът е жертва на атаки от националисти, които са предизвикани от дебат за създаване на нова програма на БНР в Кърджали. Няколко пъти обясних, че тези часове на турски език се излъчват от 20 години, новото, което пускаме, е 15 часа програма на български език, каза Лозанов и допълни, че това се е обърнало точно наопаки, за да се прави партийна пропаганда.

Източник: БТА