Парламентът прие промени в закона за лечебните заведения
Парламентът прие промени в закона за лечебните заведения / www.sxc.hu
Парламентът прие промени в закона за лечебните заведения
31442
Парламентът прие промени в закона за лечебните заведения
  • Парламентът прие промени в закона за лечебните заведения

Областните здравни карти да съдържат минималния и максималния брой легла за активно лечение и за долекуване, предвиждат промени в закона за лечебните заведения, които парламентът гласува на второ четене. Тяхното разпределение ще зависи от броя на населението в областта по ред, определен в методика, утвърдена от министъра на здравеопазването. Това, според Мая Манолова от левицата, ще доведе до тежка корупция, тъй като няма обективни критерии, по които министърът да определя броя на леглата.

В отговор здравният министър Анна-Мария Борисова обясни, че една държава трябва да има максимален брой легла, за да се пази здравната каса от фалит, тъй като тя има определен финансов ресурс.

Ето какво още каза от парламентарната трибуна министър Борисова:

„Дами и господа, това са моите лични записки, а в министерството са някъде около 50 килограма документация, която изучава статуса на българското здравеопазване. Всичко това са мои лични записки и аз знам във всяка болница в България какви отделения има, какви лекари, на каква възраст, в кои клинични пътеки работят, каква е използваемостта, колко са леглата и колко трябва да се променят. Това е наука, госпожа Манолова. Това не е моя субективна оценка, медицинска наука е това. Тя определя при определена използваемост колко трябва да има легла. Що се отнася до максимален и минимален брой легла. Първо, защо една държава трябва да има минимален брой легла, за да осигури на населението си да не се увеличава смъртност, заболеваемост и болестност. Ние във всичките си здравни карти сме го имали досега, и в четирите. Сега за първи път имаме максимален брой легла, така както има в целия свят. Целият свят цивилизован си определя максимален брой легла, а знаете ли защо, госпожа Манолова, за да си пази здравната каса. Здравната каса има определен ресурс и този ресурс е достатъчен да кажем за 1000 легла, но тя няма пари за 1001, тя ще фалира.

Мая Манолова от левицата предложи дебатите да бъдат прекратени, защото в момента няма достатъчно депутати в залата да приемат важни текстове, обсъждани близо 6 месеца в здравната комисия. По-късно тя поиска парламентарните секретари да преброят народните представители в пленарна зала поради липса на кворум. Всичките й предложения бяха отхвърлени.

Втори ден избраниците работят до късно вечерта, за да не се налага да заседават и през лятната ваканция. Депутатите решиха утрешният пленарен ден да бъде изцяло посветен на законодателна дейност.