Парламентът гласува отзоваването на посланиците в САЩ и Турция
Парламентът гласува отзоваването на посланиците в САЩ и Турция / Sofia Photo Agency
Парламентът гласува отзоваването на посланиците в САЩ и Турция
23384
Парламентът гласува отзоваването на посланиците в САЩ и Турция
  • Парламентът гласува отзоваването на посланиците в САЩ и Турция

Очаква се парламентът да гласува декларация, с която да поиска президентът Георги Първанов да изпълни конституционното си задължение да отзове посланиците ни във Вашингтон и Анкара - Лъчезар Петков и Бранимир Младенов. Срещу този акт на НС се обявиха от левицата, защото според социалистите парламентът действал като последна инстанция, а подобно поведение било неуместно. Вносители на документа са депутати от ГЕРБ, „Атака", Синята коалиция и РЗС.

„Изнесените от българските медии данни и констатираните до настоящия момент от временната парламентарна комисия и от ръководството на външно министерство нарушения са от такъв характер и мащаб, че в българското общество е дълбоко подронено доверието в достоверността на отчетените в изборните секции на територията на двете страни резултати", се посочва в декларацията.

Срещу това позоваване на дейността на временна комисия скочи на заседанието й в четвъртък опозицията в лицето на Мая Манолова от левицата и Христо Бисеров от ДПС. „Не може без ние да сме излезли с окончателен акт, който да сме обсъдили и мотивирали, утре да излизаме с акт на парламента. Тогава какъв е смисълът от цялата тази наша дейност", заяви Манолова.

Бисеров коментира: „Тук вносителите се позовават на констатация на временната анкетна комисия. Аз не виждам ние какви констатации сме направили, така че тук да могат да се позовават на нас за това, че се извършват престъпни действия".

В отговор съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и член на временната комисия Тодор Димитров каза: „Тази декларация и мотивите в нея по никакъв начин не обвързват и не задължават комисията да вземе едно становище, решение или заключение в същата или друга посока. Аз не виждам вашите притеснения, разбирам политическата полемика".

През седмицата от ГЕРБ дадоха да се разбере, че ако държавният глава не изпълни искането на мнозинството, е възможно да стартира процедура по импийчмънт на държавния глава, но страната ни не се нуждаела от подобно разклащане в момента.