Парите за болниците тази година ще бъдат със 7% по-малко от очакваното
Парите за болниците тази година ще бъдат със 7% по-малко от очакваното / снимка: sxc.hu
Парите за болниците тази година ще бъдат със 7% по-малко от очакваното
78688
Парите за болниците тази година ще бъдат със 7% по-малко от очакваното
  • Парите за болниците тази година ще бъдат със 7% по-малко от очакваното

Парите за болниците тази година ще бъдат със 7 процента по-малко, отколкото се очакваше. Причината е, че за първите два месеца от годината болниците са изхарчили със 114 млн. лв. повече от планираното. Това означава, че в оставащото от бюджета за здраве за 2015 г. ще трябва да бъде направена някаква корекция. Очаква се намаление на парите с между 7 и 7,2%, обясни заместник здравният министър д-р Бойко Пенков днес, преди да вземе участие в заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.

От понеделник Здравната каса ще започне да изплаща на болниците изхарченото в повече от планираното за месеците декември и януари. Очаква се до края на март тези дейности да са разплатени, а през април да се плати изхарченото в повече през февруари. След това надлимитна дейност няма да се плаща, тъй като влизат в сила новите правила за финансиране на болниците, според които лечебните заведения ще са с фиксирани бюджети и ще получат до 95% от това, с което са разполагали миналата година. Днес обаче се оказа, че лечебниците ще получат със 7% по-малко, а причината за това е, че 114 млн. лева от парите за здраве непредвидено ще бъдат похарчени, за да се плати изхарченото в повече от болниците през януари и февруари, обясни д-р Бойко Пенков:

„Това означава, че в остатъка на бюджета до края на годината трябва да се направи някаква корекция, за да може да стане преразпределението, смятах го около 7% корекция", допълни Пенков.

Пенков добави, че плащанията към болници, лекари и аптеки няма да се бавят заради ежемесечните проверки на НАП, тъй като е взето решение такива да не се правят всеки месец:

„Това, което се бяхме разбрали, беше да не се прави всеки месец проверка, защото са страшно много договорните партньори тук. Има 4000 общопрактикуващи лекари, 4000 аптеки и ако трябва всеки месец да се прави проверка някой дължи ли пари... Доколкото разбрах тук направиха нещо компромисно и веднъж годишно да се прави, за да може да не се бавят плащанията на Касата към болници и лекари", каза още Пенков.

Междувременно стана ясно, че д-р Димитър Петров, който до този момент беше експерт към Българския лекарски съюз, е избран за подуправител на касата. Това съобщи самият той, като уточни, че днес подписва договор и от утре встъпва в длъжност. Предложението Петров да бъде подуправител е на новия шеф на институцията д-р Глинка Комитов.