Оправдаха трима лекари от Горна Оряховица, обвинени за смъртта на новородено
Оправдаха трима лекари от Горна Оряховица, обвинени за смъртта на новородено / DarikNews.bg, Габрово, архив

Габровският окръжен съд оправда тримата лекари от Горна Оряховица, обвинени в причиняване на смърт на новородено момченце поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Акушер-гинеколозите д-р Димитър Сотиров, д-р Стефан Лазаров и неонатологът д-р Катя Гецова бяха признати за невинни по предявено им обвинение, че на 1 юли 2009 година в град Горна Оряховица, заради немарливо изпълнение на лекарските си задължения, са причинили смъртта на новороденото.

Габровският окръжен съд отхвърли предявения граждански иск от родителите на детето за сумата от 300 000 лв. неимуществени вреди, причинени в резултат на подсъдимите, като неоснователен и недоказан.

В хода на делото бяха изслушани една тройна и две петорни съдебно-медицински експертизи. По случая се произнесоха и 10 вещи лица. „Ние не сме лекари и затова ползвахме знанията на най-добрите лекари в страната и ако по това дело има нещо, което вие знаете, че е трябвало да направите, така че бебето да оцелее, това го знае всеки от вас, подсъдимите, и ако имате някаква грешка, тя може да тежи само на вашата съвест. Няма обаче доказателства по делото за това, вие да сте изпълнявали немарливо своята работа и да следва да носите наказателна отговорност", каза при произнасяне на присъдата съдия Благовеста Костова.

Други новини от Габрово