/ /iStock
Сегашният президент на Филипините Маркос спечели изборите през 2022 година благодарение на обещанието да узакони развода.

Този католически архипелаг е единствената държава в света - заедно с Ватикана - която забранява тази практика. Но две години след избирането му това предизборно обещание все още не е изпълнено. В парламента е представен законопроект, който трябва да бъде приет до 2025 г. Приемането му ще бъде равносилно на революция в тази ултраконсервативна страна, в която католическата църква все още запазва голямо влияние.

За десетки хиляди двойки, които искат да се разделят, обещанието за узаконяване на брака е източник на голяма надежда. Досега единственото решение за тях е да получат "анулиране на брака" - процедура, която може да отнеме няколко години и понякога струва над 10 000 долара. Жените, които са били подложени на физическо и психическо насилие, най-накрая ще могат официално да се разделят със съпрузите си, които ги насилват. "За някои от тях това е истинско освобождение", се казва в репортаж на "Франс24".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС