Хиляди изпратиха Кирил Маричков в последния му земен път. Повече от два часа продължи поклонението пред един от най-обичаните български музиканти.

Поклонението пред „патриарха“ на българската рок музика започна в 13:00 ч. в църквата „Света София”. Стотици колеги музиканти, актьори, политици, обществени дейци и много фенове се събраха в огромна опашка пред храма, за да отдадат почит и оставят цвете в памет на "щуреца".

През цялото време опашката продължаваше от входа на църквата „Света София“ до ул. „Раковски“.

България потъна в скръб след тъжната вест за големия Кирил Маричков

БГНЕС

Кирил Маричков поклонение
БГНЕС


За Кирил Маричков не може две думи - отиде си един човек, но остава една епоха в съзнанието и душите на много, много българи. Това каза музикантът Йордан Караджов. Вокалът на друга емблематична за родната рок сцена група – "Сигнал“, дойде в храм "Света Неделя", за да се прости с големия Кирил Маричков.

"Съжалявам, не трябваше това да се случи. Можеше още малко да радва хората", добави Караджов, използвайки обръщанието "приятел" към Маричков.

"Ще ми липсва много", призна музикантът, споделяйки, че винаги ще си спомня първият концерт на "Щурците" през 1967 година, който е слушал на 15-годишна възраст.

Йордан Караджов поклонение Маричков
БГНЕС


Музиката на Кирил Маричков създаде цяло поколение и сега, когато си отива - все едно на това поколение му отрязват краката. С тези думи председателят на Съюза на артистите в България актьорът Христо Мутафчиев описа музикантът - рок легенда Кирил Маричков.

Сбогуваме се с музикалната легенда Кирил Маричков
Георги Димитров


Посланието в песните на Кирил Маричков беше свобода, демокрация, свободен дух. Това заяви композиторът Стефан Димитров. „Киро беше бунтар по душа. Животът му премина честно и почтено“, добави той.

Композиторът подчерта, че присъствието на Кирил Маричков е било достолепно. „Той беше един честен човек и вярваше в това, което прави“, добави Димитров.

Кирил Маричков остави голямо богатство, добави Атанас Пенев – вокалистът на Б.Т.Р., продължавайки: „не само за българската музика, а за музиката въобще. Ще ни липсва!“.

поклонение Кирил Маричков
БГНЕС


Кирил Маричков беше невероятно добър човек, с хубаво чувство за хумор, благ, добре се държеше с всички хора около него, каза Валди Тотев. „Ще го запомня с това, че беше революционер в нещата, които правеше“, каза музикантът и добави: „За България Маричков беше нещо огромно, а и за света, защото те правеха по честен начин музиката си“.

Тотев подчерта, че Щурецът е един от най-великите в България и по-голям отпечатък от това няма: „Първите концерти, които сме видели въобще бяха с него и с „Щурците“. За нас той е нещо много голямо и значимо“.

Специфичното в музиката на Кирил Маричков е, че тя е авторска. „Тя отразява всички негови виждания, както и на всички останали в групата. Тя изразява целия им характер. Тяхната музика звучеше в главата ми. Тя е част от нас“, добави Тотев.

Киро е една епоха, ние сме били заедно хиляди пъти, прекрасен, интелигентен, умен, талантлив. Много ми е мъчно, заяви певицата Богдана Карадочева.

„Когато научих, че е починал, не можех да си поема въздух. Кирил Маричков беше аристократ. Такива хора вече няма. Светла му памет!“, сподели известната певица.

За Богдана Кирил Маричков е императорът на рок енд рола в България. „Гледах неговия концерт „Щурците на 50“ с отворена уста. Фантастично нещо. Той ще липсва на всички“, добави певицата.

Кирил Маричков-поклонение.
БГНЕС


След края на поклонението ковчегът бе изнесен от храма под аплодисментите на събралите се хора.

Сбогуваме се с музикалната легенда Кирил Маричков
БГНЕС

Музикантът ни напусна на 11 октомври, дни преди да навърши 80 години. Във фаталната вечер Кирил Маричков падна от сцената. Трагедията се случи в оряховското село Селановци, докато той и музикантите се подготвяха за концерт на "Фондацията" като част от местен фестивал.

поклонение Кирил Маричков
БГНЕС

поклонение Кирил Маричков
БГНЕС


Цяла нощ в неделя фенове на музиканта бдяха пред дома му - почитателите на Кирил Маричков се събраха пред дома му и пяха заедно негови любими песни - "Клетва", "Две следи" и "Среща".

Стотици китаристи свириха песните на Кирил Маричков пред НДК и дома му (СНИМКИ/ВИДЕО)

И през нощта не спря потокът от хора, които полагаха цветя в памет на покойния щурец.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня