Обмислят лечението на някои психични заболявания да се финансира по клинични пътеки
Обмислят лечението на някои психични заболявания да се финансира по клинични пътеки / снимка: БГНЕС
Обмислят лечението на някои психични заболявания да се финансира по клинични пътеки
71039
Обмислят лечението на някои психични заболявания да се финансира по клинични пътеки
  • Обмислят лечението на някои психични заболявания да се финансира по клинични пътеки

Лечението на част от психичните заболявания да се финансира по клинични пътеки от Здравната каса, а не както досега - от държавния бюджет. Това предложение е залегнало като точка в Националната здравна стратегия 2014-2020, стана ясно на днешното заседание на Парламентарната здравна комисия. Промените са предизвикали спор сред психиатрите, тъй като една част от тях са ги подкрепили, а Националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и Българската психиатрична асоциация не одобрили предложението.

Сред основните мотиви то да не влиза в сила бил фактът, че голяма част от психично болните у нас са здравно неосигурени и ако се премине към финансиране от касата, те могат да не получат нужното им лечение.

По въпроса дали някои от психичните заболявания да преминат към Касата няма консенсус нито между специалистите, нито сред депутатите.

„Няма консенсус. Има съмнение, че много от психиатричните служби ще изпитат големи трудности да си подредят къщичката на търговски дружества, тъй като те нямат такъв опит. Обаче с едно евентуално въвеждане на клинични групи по основни психиатрични диагнози, ще се въведе ред и условия за заплащане за кандидатстване по клинични пътеки от НЗОК”, коментира съветникът на здравния министър проф. Любомир Иванов.

Предстои предложенията да бъдат разгледани от ръководството на Здравното министерство. Според заместник здравния министър проф. Чавдар Славов България все още не е узряла, за клинична пътека по психични заболявания. Подобно мнение изразиха и от ГЕРБ.

Според депутата Кирил Добрев проблемите идват от начина, по който предложенията са поднесени в стратегията. „Тази стратегия има най-общ и пожелателен характер. Малкото конкретика, където съществува, обикновено създава смут, както във връзка с клиничните пътеки и психиатрията”, заяви той.

По време на заседанието председателят на комисията д-р Нигяр Джафер обяви, че това е най-дълго разглежданата стратегия и е крайно време най-накрая тя да бъде приета.

Народният представител от ГЕРБ Семир Абумелих обаче поиска отсрочка, с мотива, че депутатите от неговата група не са запознати с последните промени в документа. „Форсираме процеса. Аз как да гласувам - като народен представител от ГЕРБ или като човек, който е чел стратегията. Сега ако се гласува, аз ще гласувам против и в залата ще ви разфасовам. Това ли искате? Една седмица да седнем и да си го прочетем, голяма работа”, обърна се към колегите си той.

Някои от народните представители от ГЕРБ обаче обявиха стратегията за най-добрата досега и увериха, че биха я подкрепили, ако получат повече яснота по някои въпроси.