Обирджиите от Опасните влизат в затвора
Обирджиите от Опасните влизат в затвора / Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд потвърди окончателно осъдителните присъди на всички от организираната престъпна група "Опасните", извършила през 2012 г. въоръжени грабежи на златарско ателие в Перник и заложна къща в София. Ръководителят на групата и седемте й членове получиха общо 106 години затвор при "строг режим", съобщи говорителят на Военно-окръжната прокуратура-София Елин Алексов.

Поради участието в групата на военнослужещ, разследването е проведено от Военно-окръжна прокуратура - София и във Военния съд е внесен обвинителен акт срещу осем души, извършили въоръжени грабежи в особено големи размери на пари и бижута, на обща стойност повече от 120 000 лева. Групата беше задържана при специализирана полицейска акция, непосредствено след извършване на втория грабеж.

Всички съдебни инстанции са приели доказателствата на военната прокуратура за двата грабежа: първият на 24 февруари 2012 г. в Перник, когато осъдените са нахлули в златарско ателие маскирани и въоръжени, насочили са пистолети към работещите и клиентите и като са ги заплашили с убийство. Отнети са бижута и пари за повече от 103 000 лева.

Втория си грабеж групата извършва на 5 май 2012 г. в София, в заложна къща, като отново извършителите са били маскирани и въоръжени с автомат "Калашников", пушка-помпа и пистолети. Служителите и клиентите в заложната къща също били заплашени с убийство и принудени да легнат на земята. Служител на заложната къща, под заплахата от насочен срещу него автомат, отворил сейфа, от където били отнети бижута и пари за повече от 17 000 лева.

С решението на Върховния касационен съд ръководителят на групата Върбан Борисов е осъден окончателно на 18 години затвор, Иван Иванов - тогава ефрейтор от военно формирование в Горна Баня на 18 години затвор, Илиян Митов - тогава полицейски служител от СДВР на 11 години затвор, Денислав Митков и Димчо Димчев са осъдени на по 18 години затвор, а Ангел Русев, Иван Митов и Христо Мирчев - по 11 години, казват от военната прокуратура.

Източник: БГНЕС