Нужно е да се осигури адаптация за младежите, излизащи от социалните домове
Нужно е да се осигури адаптация за младежите, излизащи от социалните домове / Sofia Photo Agency, архив

Около 700 навършили пълнолетие младежи ще напуснат социалните институции за деца през тази година, като повечето от тях нямат личен проект за бъдещата си реализация в обществото, съобщи заместник-министърът на труда Валентина Симеонова по време на национална конференция, посветена на социалното включване на младежите без родители. По думите й държавата и другите отговорни институции трябва да осигурят подкрепяща среда за тях, като им дадат възможност за работа и социална адаптация. Според социологическо изследване на обществените нагласи спрямо децата от домовете над 80 процента от българите смятат, че правителството трябва да осигури еднократна парична помощ, временно жилище и работа за излизащите младежи.

Младежите, напускащи институция, имат право да живеят в защитени жилища за период от 6 месеца, докато си намерят работа и започнат самостоятелен живот, обясни Валентина Симеонова. Според нея това не е лесно, когато младежът не е подготвен със свой личен проект още в институцията.

„На тези млади хора може да им се помогне наистина да намерят работа. Това могат да го правят колегите от бюрата по труда. Твърде късна е и намесата по отношение на това дали младежът има някакви професионални умения, защото голяма част от тези млади хора остават безработни, именно защото нямат нужната квалификация и не са конкурентноспособни на пазара на труда", каза още заместник-министърът на труда.

Държавата ще инвестира средства в подготовката на персонала в институциите, така че да се осигури индивидуална грижа за всяко дете, обясни още Симеонова. По думите й младежите от институции ще имат възможност за професионално обучение при работодател по схема на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".