/ ThinkStock/Getty Images
Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на двама служители от затвора в Бургас за причинена от тях по непредпазливост в условията на независимо съпричинителство смърт на лишен от свобода, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
 
Спрямо обвиняемите е наложена забрана за напускане на страната. Предстои внасяне на материалите по делото с обвинителен акт в съда.
 
Нови експерти казват: Сварен ли е Горан в килия 228

Надзирателите са обвинени за това, че на 25 март 2017 г. при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на затворника Горан Горанов.
 
Сутринта на 25 март била възникнала повреда на парната инсталация в килията на лишения от свобода, при която имало свободно изтичане (пробив) на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. При съприкосновението й с тялото на Горан Горанов тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима с живота, уточняват от прокуратурата. Според експертизата смъртта на Горанов е в пряка причинно-следствена връзка с термичната травма.
 
Наказват петима надзиратели за смъртта на затворник

Двамата обвиняеми, въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода. При възникналата аварийна ситуация с парното отопление, обвиняемите надзиратели не са реагирали на виковете за помощ на Горанов.
 
Те не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода, независимо че са забелязали излизащата пара от прозореца на неговата килия, която постепенно е изпълнила коридора на втора зона с повишена сигурност в затвора в Бургас, допълват още от прокуратурата.