Поддържаме непрекъсната връзка със състава на дипломатическото ни представителство в Украйна. При усложнената ситуация и след последните атаки не предвиждаме евакуация. Имаме готовност при евентуално по-нататъшно изостряне или невъзможност да се продължи работата на терен с планове за евакуация. Това заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на брифинг пред медиите.

Коджабашев обясни, че съставът на дипломатическото ни представителство в Украйна наброява 6 души и те са оборудвани с каски и бронежилетки. “Страната ни категорично осъжда агресията в Украйна,” подчерта той.

ВМРО призоваха служебното правителство към спешна евакуация на българите от Запорожието

Говорителят на МВнР коментира и посещението на президента на Република Армения Вахагн Хачатурян. Той посочи, че посещението на арменския президент е дало много добър резултат за поддържане и развитието на отношенията между двете държави, както и за засилването на двустранни диалог. Коджабашев обясни, че особено внимание е било отделено на въпроса за транспорта и свързаността, като са били обсъдени мерки за пряка въздушна връзка между Ереван и София.

Коджабашев каза, че при провеждането на редовното заседание на Съвета на ЕС по външни отношения, основните теми, които са били обсъдени от външните министри са били две - руската агресия в Украйна и отношенията ЕС - Китай. Представител на България е бил министърът на външните работи Николай Милков.

“Той е отбелязал с безпокойство ескалацията на руската агресия, както и хибридните атаки срещу държави членки на ЕС. Информира колегите си за помощта, която българската държава е одобрила да предостави на Украйна, включваща зимни облекла и медицински комплекти за 35 000 ранени украински войници.”, посочи Коджабашев.

По време на заседанието Милков е коментирал и ситуацията в Иран и евентуалното членство на Босна и Херцеговина. “Милков е подкрепил предоставяне на директна бюджетна подкрепа от страна на ЕК за страните в Западни Балкани по отношение справяне с енергийната криза пред предстоящия тежък зимен сезон”, каза още той.

От външно министерство коментираха и стачката на техните служители. Коджабашев посочи, че от 19 октомври служителите на МВнР са започнали протестни действия за увеличение на заплатите. “МВнР е запознато с проблемите, те не са нови, а датират от 20-25 години”, отбеляза той и добави, че министерството се опитва да разреши тези проблеми с помощта на държавата. “Стараем се да провлечем млади и квалифицирани хора. Приоритет ще си остане осигуряването на адекватно възнаграждение на висококвалифицираните служители”, категоричен е говорителят на МВнР.

Заместник-министърът на външните работи даде повече информация по отношение на скорошните събития в съседката ни РСМ. ”С недоумение наблюдаваме как РСМ започва поредна кампания срещу българските организации и това застрашава основните права българските граждани в съседна държава по линия европейската конвенция за правата на човека. Принудени сме да напомним на страната кандидат за членство в ЕС, че в европейската практика законодателните инициативи касаещи правото на сдружаване се водят от стремежа да се улесни, а не затрудни създаването и функционирането на граждански сдружения и организации”, отбеляза Коджабашев.

Той посочи, че е крайно неприемливо използването на наратив, което експлоатира теми свързани с фашизъм и антисемитизъм, с цел ограничаване на основни права и влошаване на добросъседски отношения. “Отхвърляме категорично опитите да се наложат селективни едностранни исторически интерпретации”, каза още той и добави, че от това могат да спечелят трети враждебни към ЕС страни.

Желязко Радуков, държавен експерт в Дирекция „Югоизточна Европа“ напомни, че преди години в РСМ в Охрид е създадена организация, която е била посрещната със същия тип кампания и е била забранена.

“Учредителите на организацията заведоха дело в Хага и спечелиха образуваното дело в Хага”, каза той и добави, че вероятно сега ще се случи същото.

По отношение на резолюцията, която Нидерландия прие за отказ от присъединяване на България и Румъния в Шенген, от външно министерство посочиха, че продължават да смятат, че страната е изпълнила всички критерии за присъединяване и освен това имаме позиция от експерти на ЕК, че се справяме добре.

На въпрос дали се предвиждат допълнителни мерки в Нидерландия за улесняване на приемането на България в Шенген и евентуални общи усилия между България и Румъния в това начинание от външно министерство посочиха, че в най-скоро ще се обсъдят адекватни действия, за да можем да отговорим подобаващо на предложението на нидерландския парламент.
 
БГНЕС