Юрие Лянка
Юрие Лянка / БГНЕС
Молдова очаква от българското правителство подкрепа и още инвестиции за  повишаване качеството на образованието и подобряване на социалната и икономическата ситуация за българската общност там.

Това заяви заместник министър-председателят по въпросите на европейската интеграция Юрие Лянка, който е на посещение у нас, след срещата си с министъра на външните работи Екатерина Захариева.   

Юрие Лянка, чиято майка е българка подчерта, че в интерес на двете страни е българската общност в Молдова да бъде още по-добре интегрирана и образована. Той отбеляза, че за да се случи това е важно да се работи за нейната свързаност.   

"Дискутирахме в детайли как можем да подобрим социално-икономическата, а също и образователната ситуация в Тараклия и не само там, тъй като има селища и извън региона с многобройно българско население. И в столицата има лицей, където обучението се провежда и на български език", посочи Лянка.

По негови думи в Кишинев живеят най-малко 10 хиляди етнически българи, които са активни в бизнеса, образованието и други сфери.

"Обсъдихме как да получим подкрепа от България, тъй като това е единственият начин да подобрим обучението по български език в детските градини, училищата и университетите. Говорихме в детайли как да осигурим по-високо качество на образовението в Тараклийския университет, който е уникално висше учебно заведение не само в Молдова, но и региона с това, че малцинство може да получава такъв тип обучение", каза още Юрие Лянка.

Той подчерта, че целта е в Тараклийския университет да бъде атрактивен не само за българи от Молдова, но и за бесарабските българи от Украйна, от района на Одеса.

"Помолих българското правителство да проучи възможностите да се компютъризират училищата в Тараклия, тъй като компютрите не са достатъчни. Ще имаме нужда и от учители по информатика. Имаме нужда от инвестиции от България, за да подобрим ситуацията в Тараклия", коментира Лянка.