/ БГНЕС
Вече е ясен съставът на кабинета "Борисов 3". Структурата на Министерския съвет е премиер, 4-ма вицепремиери и 18 министри. "Обединените патриоти" имат два вицепремиерски поста - на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

ВИЖТЕ НОВИТЕ МИНИСТРИ (СНИМКИ)

По-голяма част от министрите са добре познати кадри, но кои са новите лица в третия кабинет на Бойко Борисов:

Николай Нанков - министър на регионалното развитие

Може би една от изненадите в новия кабинет е, че Лиляна Павлова ще е министър за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Министър на регионалното развитие в новия кабинет ще е Николай Нанков, който бе заместник-министър на регионалното развитие в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г.

Нанков е роден през 1983 година в Априлци. Има магистърска степен от СУ „Св. Климент Охридски" по специалността „Регионално развитие и управление".

Николай Нанков - министър на регионалното развитие
БГНЕС, архив

До определянето му за областен управител на Ловеч през август 2009 г., професионалната му биография е била свързана с разработването, управлението и изпълнението на проекти, финансирани от Европейския съюз.

Член е на Комитета за наблюдение на ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г. Притежава сертификат „Привличане на чуждестранни инвестиции", издаден от Българския икономически форум.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика

Социален министър ще е досегашния управител на НОИ Бисер Петков. Той е е роден на 6 септември 1963 г. в Монтана. През 1987 г. завършва специалността “Икономика и организация на вътрешната търговия” в Университета за национално и световно стопанство. Има висше икономическо образование - степен “магистър”.

Започва професионалния си път през 1988 г. като редовен преподавател в Университета за национално и световно стопанство, където през 2012 г. става доцент. В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика
БГНЕС, архив

През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до май 2009 година.

С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. Парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат.

Боил Банов - министър на културата

Боил Банов поема Министерството на културата в третия кабинет на Борисов. Банов беше ресорен зам.-министър в служебното правителство на Георги Близнашки и остана на поста и във втория кабинет "Борисов".

Боил Банов е роден на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, където се дипломира като магистър през 1999 г. Следвал е и в СУ „Св. Климент Охридски” – специалност „Културология”.

Боил Банов - министър на културата
БГНЕС, архив

Режисьор е на постановки в различни театри в страната – Народен театър „Иван Вазов”, Сатиричен театър, „Сълза и смях”, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково и др. Сред по-известните му постановки са: „В полите на Витоша” и „Когато гръм удари” от П. К. Яворов, „Вампир” от А. Страшимиров, „Сако от велур” от Станислав Стратиев, „Пет жени в еднакви рокли” от Алън Бол.

Боил Банов е 15 години директор на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково.

Eмил Караниколов - министър на икономиката

Емил Караниколов е роден 3 юни 1980 г. Завършва Право в УНСС през 2001 година.

Започва работа като юристконсулт в частна фирма, а после продължава кариерата си в Столична община. Бил е юрисконсулт в общинската фирма "Туристическо обслужване". От 2004 г. до 2006 г. работи като юрисконсулт в Столична община, а от 2006 г. е сътрудник в кабинета на зам.-кмета по сигурността Юлия Ненкова.

В началото на 2010 г. става директор на специализираната администрация в Областна управа – София. От май 2011 година е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Красимир Вълчев - министър на образованието

Красимир Вълчев е на 41 години. От 2002 г. е работил в Министерството на финансите, като в по-голямата част от времето е бил ангажиран с работа по изготвянето и изпълнението на държавния бюджет в частта му за образование.

От септември 2009 г. е главен секретар на Министерството на образованието, младежта и науката.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните

Румен Порожанов е роден на 17 август 1964 година в Разлог. Магистър е по „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт" и по „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт" от Университета за национално и световно стопанство в София.

Дългогодишен служител на Министерството на финансите. От 1992 г. до 1995 г. е експерт в отдел „Финансиране на специални дейности", който отговаря за финансите на фирмите в отбранителния сектор, а до август 2001 г. е началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги" в МФ.

От 2001 г. до 2009 г. е директор на Дирекция „Финанси на реалния сектор" в министерството.

От август 2009 г. до март 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 г.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните
БГНЕС, архив

През август до ноември 2014 година е избран за служебен министър на финансите в кабинета на Георги Близнашки.

През ноември 2014 година отново става изпълнителен директор на фонд „Земеделие“, като подава оставка от поста през февруари 2017 година.

Нено Димов - министър на околната среда и водите

Нено Димов е роден през 1964 г. в София.

Магистър по математика от СУ “Св. Климент Охридски” от 1991 г. Доктор по физика на БАН от 1997 г.

През 1996 година започва да се занимава с частен бизнес.

В правителството на Иван Костов (1997-2001) е бил главен секретар на МОСВ и заместник-министър на околната среда и водите. Бил е член на УС на Европейската агенция по околна среда в периода 1997-2002. В периода 2005-2009 година е бил народен представител от „Демократи за силна България“.

Нено Димов - министър на околната среда и водите
БГНЕС, архив

Нено Димов е председател на Института за дясна политика.

Николай Петров - министър на здравеопазването

Генерал-майор проф. Николай Петров e роден на 29 август 1959 г., в Средец.

Завършва медицина във ВМИ – Варна през 1985 г. Работи като клиничен ординатор (1989-1991г.), началник на Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение – Военна болница, Бургас (1991-1992 г.); ординатор, асистент, старши и главен асистент във ВМА – София (1992-2004 г.).

От 2004 г. е началник на Катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение към ВМА. Заместник-началник по диагностично-лечебната дейност на МБАЛ – София към ВМА от 2007 г.

Николай Петров - министър на здравеопазването
БГНЕС, архив

От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на здравеопазването в състава на служебното правителство на Марин Райков.

През пролетта на 2014 година проф. Николай Петров е назначен на длъжност „Началник на Военномедицинска академия” и удостоен с висше офицерско звание ”бригаден генерал”.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи

Валентин Радев е роден на 6 февруари 1958 г. в Елин Пелин.

Притежава образователно-квалификационна степен магистър, офицер от АВ - инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества от Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен.

Има аспирантура по аеродинамика и балистика във Военния научно-технически институт в София. Магистър е по икономика - стопанско управление и управление на персонала от Университета за национално и световно стопанство.

Доктор е от 1991 г. и старши научен сътрудник II степен от 1996 г. Преминал е курсове и специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия, както и обучение на ръководни кадри в Европейския център за изследване на сигурността “Джордж Маршал”.

Започва кариерата си като началник на служба “Артилерийско въоръжение” в поделение 42610.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи
БГНЕС, архив

Валентин Радев е бил заместник-министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов (2009-2013).

Бил е народен представител от ГЕРБ в 42-рото и 43-ото Народно събрание.

Валери Симеонов - вицепремиер за демографска и икономическа политика

Вицепремиер за демографска и икономическа политика в третия кабинет на Бойко Борисов ще е Валери Симеонов. Той е роден през 1955 г. в град Долни чифлик.

През 2011 г. Симеонов е става учредител на партия "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ). През 2014 г. ВМРО и НФСБ се коалират под името "Патриотичен фронт" и влизат в парламента, като подкрепят второто правителство на Бойко Борисов.

Валери Симеонов
БГНЕС, архив

През 2016 г. Валери Симеонов и Волен Сидеров заравят конфликта си, заедно с ВМРО издигат Красимир Каракачанов за президент и създават коалицията "Обединени патриоти". Под това име трите партии влизат в парламента с 27 депутати, което ги прави фактор в съставянето на коалиционен кабинет с ГЕРБ.

Красимир Каракачанов - вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната

Красимир Каракачанов е роден през 1965, завършва история в СУ. Председател на ВМРО от 1997. Депутат от квотата на ОДС в 38-тото НС, след като партията му влиза в предизборната коалиция на блока. На следващия парламентарен вот ВМРО се явява в коалиция с Гергьовден, но без успех, след като не влиза в парламента. През 2005 става депутат в 40-тото НС, след като ВМРО се коалира с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и ССД на Стефан Софиянски. През 2011 е кандидат за президент, но взима около 1% от гласовете.

Красимир Каракачанов
БГНЕС

На изборите през 2014 след оставката на кабинета на Пламен Орешарски партията му се коалира с НФСБ на Валери Симеонов. Влиза в следващия парламент, като националистите подкрепят правителството на Бойко Борисов без да имат министерски кресла. Кандидатира се на изборите за президент през ноември 2016, като се нарежда на трето място след Румен Радев и Цецка Цачева.