Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС, архив
Кратка биография
Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. в Русе.

Завършил е история в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

С учредяването на ВМРО-СМД в края на 1990 година е избран за секретар на формацията. От 1995 до 1997 година е неин съпредседател, а след това и председател.

Красимир Каракачанов е депутат в 38-мото Народно събрание от коалиция ОДС, след като ВМРО се присъединява към обединението. Коалицията печели пълно мнозинство в парламента през април 1997 година. Каракачанов напуска ОДС и ВМРО се явява на следващите парламентарни избори в коалиция с Герьовден, но не успяват да влязат в НС. През 2005 година става депутат в 40-ото НС, след като ВМРО се коалира с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и ССД на Стефан Софиянски.

През 2011 година Каракачанов е издигнат от ВМРО-БНД за кандидат за президент на страната, а кандидат за вицепрезидент е Даниела Симидчиева. На първия тур двойката печели близо 1 на сто от гласовете.

За предсрочния парламентарен вот през 2014 година ВМРО-БНД влиза в коалиция „Патриотичен фронт“ заедно с НФСБ на Валери Симеонов. Коалицията получава близо 240 000 гласа и има 19 депутати в парламента. Без да има министри, коалицията дава подкрепа по сектори и политики за второто правителство на Бойко Борисов, в което в министерски кресла сядат представители на ГЕРБ и Реформаторския блок.

През есента на 2016 година Каракачанов е кандидат за президент на Обединените патриоти – коалиция на ВМРО-БНД, НФСБ и Атака. Кандидат за вицепрезидент е Явор Нотев от Атака. Двойката Каракачанов-Нотев печели над 573 000 гласа или близо 15 на сто от гласовете.

Коалицията Обединени патриоти се явява и на парламентарните избори през 2017 година и печели 9.31 на сто от гласовете, което й отрежда мястото на трета политическа сила в Народното събрание. Именно с Обединените патриоти ГЕРБ формира коалиция в 44-ото НС, като двете формации подписват документ с основни приоритети за управление и коалиционно споразумение.