Какви са идеите в проекта за Закона за съдебната власт
Какви са идеите в проекта за Закона за съдебната власт / снимка: БГНЕС
Какви са идеите в проекта за Закона за съдебната власт
80150
Какви са идеите в проекта за Закона за съдебната власт
  • Какви са идеите в проекта за Закона за съдебната власт

Закриване на Върховната административна прокуратура, реформа на кариерния конкурс и на командироването, както и по-мащабни проверки за почтеността и финансовото състояние на магистратите. Това са част от акцентите в проекта за промени на Закона за съдебната власт, който правосъдният министър Христо Иванов представи за обществено обсъждане.

Върху документа ще се дебатира в следващия един месец, като Министерството очаква идеите на неправителствения сектор и гражданите по отделните точки. По думите на правосъдния министър този законопроект ще бъде стъпка към излизане на България от мониторинга на ПАСЕ и на Европейската комисия.

Промените в Закона за съдебната власт предвиждат реформирането на модела и организация на Висшият съдебен съвет.

Кадровият орган ще бъде разделен на съдийска и прокурорска колегия, обясни Христо Иванов: "В професионалната квота е въведено изборът един магистрат, един глас, който на този етап се случва на Общо събрание на всички съдии, на Общо събрание на всички прокурори, на Общо събрание на всички следователи"/

Членовете на ВСС от парламентарна квота ще се избират по същия начин, както досега, но в процедурата са залегнали повишени изисквания за мотивите за всяко едно от предложенията, както и изискването изрично да се посочва кой е взел решението за издигане на съответната кандидатура.

Етичната комисия към съвета пък ще извършва проверки за икономически или политически зависимости, включително и за принадлежност към организации или ложи. Проектозаконът предвижда още и сериозни промени в кариерните конкурси, през които преминават магистратите, както и в начина, по който те биват командировани, обясни Христо Иванов: „Проверка на доста по-широк кръг качества, отколкото просто познанието на закона. Реформа на процеса на атестиране и специално на начина, по който органът, който го прави, за да осигурим реално атестиране. Реформа на командироването, което се беше превърнало в една сенчеста страна на кариерния процес и също така често пъти създаваше зависимостите, които после изкривяваха картината в съдебната система".

Друг акцент от проекта е предложения модел за реформиране на управлението на съдилищата, както и въвеждането на принципа за съдийско самоуправление: „По този начин в съдилищата ние смятаме, че се връща естественият баланс председателят да бъде пръв сред равни, а не шеф, защото съдиите нямат началници. В момента, в който съдията има началник, началникът започва да бъде под изкушението да му казва как да решава делото и голяма част от скандалите, свързани с изборите на председатели, са ясна индикация за наличие на нездрави интереси към тези позиции".

В представения проект за ЗСВ отпада текстът, че прокуратурата е централизирана, а остава само, че е единна. Освен това се предлага да отпадне образуването на прокурорски проверки, а вместо това при сигнал за престъпление директно ще се образуват дела. Предвидено е още редовият прокурор да получи повече независимост в процеса на работата си.