Хората в Белене са огорчени от преформулирането на въпроса за референдума
Хората в Белене са огорчени от преформулирането на въпроса за референдума / снимка: БГНЕС, архив

Хората в Белене са огорчени и възмутени от преформулирането на въпроса за националния референдум за бъдещата АЕЦ. Това заяви кметът на общината Петър Дулев.

Той посочи, че като представители на местната власт, след като са получили обещание, че и при новата формулировка се разбира построената площадка за АЕЦ край Белене, ще призоват населението да гласува на едно предстоящо допитване. Като местни общински власти няма да си позволим да организираме протестни действия, но ако Гражданският комитет, който инициира искането за референдум, реши да организира протести, ние ще ги подкрепим, допълни Дулев.

Жалко е, че проектът АЕЦ „Белене” отново влиза в един вакуум и ще продължи да се отлага във времето, каза още кметът.

Общинският съветник Красимир Тодоров - съпредседател на Гражданската инициатива „Аз не се отказвам от  АЕЦ „Белене”, а ти?” заяви, че твърдо са решени да протестират. Действията ни ще бъдат продиктувани не от това, че е преформулиран въпросът, който поставихме за национален референдум, а защото бе подменен вотът на над 540 000 граждани на България, заяви Тодоров, цитиран от БТА.

Парламентарната ни демокрация даде дефект, смята той. Тодоров уточни, че от Гражданския инициативен комитет ще се консултират с юристи и на свое заседание в понеделник ще решават за последващите си действия. При всички случаи ще организираме протести, допълни Тодоров.

Вчера депутатите гласуваха въпросът на първия в демократичната история на страната референдум да е „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”. До решението се стигна след дълги дебати.

В инициираната от БСП подписка, под която се подписаха над половин милион души, въпросът беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”. Според управляващите обаче така зададено питането е противоконституционно и го редактираха до вариант, в който проектът АЕЦ „Белене” изобщо не фигурира.